Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisar european la RFI: “Nu există o legătură între aderarea la Schengen şi MCV”

comisar-european.jpg

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.

Nu există o legătură între aderarea la Schengen şi Mecanismul de cooperare şi verificare” – spune la RFI comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.

Oficialul european a subliniat că zona Schengen are propriile reguli tehnice clare, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare are cu totul alte reguli. România şi-a îndeplinit deja obligaţiile tehnice care se cer ţărilor care vor să devină parte a Spaţiului Schengen – spune Stefan Fule.

Revenind la Mecanism, nu cred că este în interesul nimănui ca el să devină un mecanism permanent care să fie valabil doar în cazul anumitor state, iar pentru altele, nu. Cred că este în primul rând chiar în interesul românilor şi al elitei lor politice să-şi unească forţele, să ajungă la un consens politic, să găsească voinţa şi să respecte cerinţele Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Cu alte cuvinte, să fie la nivelul aşteptărilor europenilor. Şi sper ca Executivul european să poată spune cât mai curând celorlalte state membre că toate cerinţele formulate la adresa României au fost îndeplinite. Asta ar fi atât în beneficiul României, cât şi al Uniunii Europene, dar şi al statelor care vor adera de acum. Dar încă o dată, soluţia nu e ca cineva de la Bruxelles să schimbe regulile şi să înalţe ştacheta. Soluţia este ca românii înşişi să respecte cerinţele. Au trecut şase ani lungi şi cred că a venit momentul ca România să ia asta în serios.

 
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.