Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeana asteapta raspuns de la Romania in privinta presupuselor inchisori CIA pe teritoriul sau

Comisia Europeana a explicat vineri ca a primit un raspuns incomplet din partea Roimâniei privind presupusa existenta a inchisorilor CIA pe teritoriul român.

Subiectul presupuselor inchisori CIA in Europa revine in actualitatea politica de la Bruxelles dupa ce SUA a recunoscut joi ca au folosit teritoritoriul britanic in acest scop.

Comisia Europeana spune ca a luat unele masuri dupa ce raportul Consiliului Europeipublicat in vara trecuta arata existenta acestor inchisori in România si in Polonia.

Comisarul European pentruJustitiei Franco Frattini a cerut prin urmare explicatii din partea celor doua tari printr-o scrisoare trimisa in iulie 2007.

La aceasta Polonia nu a raspuns deloc iar România a adus un raspuns incomplet, a precizat acum purtatorul de cuvânt al Comisiei Johannes Laitenberger, de aceea Frattini a trimis o noua solicitare Bucurestiului si Varsoviei in data de 29 ianuarie anul curent. In aceasta li se aminteste celor doua state membre ca trebuie sa conduca propria lor investigatie nationala privind acuzatiile ce se aduc si sa informeze Comisia Europeana privind rezultatele anchetei.

Bruxelles se asteapta ca cele doua tari sa raspunda in cel mai scurt timp, a precizat purtatorul de cuvânt care a adaugat ca termenul acordat de Bruxelles este totusi unul «posibil si rezonabil».

Surse diplomatice au explicat pentru RFI ca România a raspuns intrebarilor lui Franco Frattini in toamna trecuta intr-un document in care se arata ca inchisori secrete CIA sau practici de detentie ilegala nu au avut niciodata loc pe teritoriul României.

Acest raspuns nu este insa suficient, un altul este asteptat acum la Bruxelles unde Comisia Europeana a lansat de altfel un chestionar tuturor statelor membre pentru a aduna date privind respectul drepturilor omului in combaterea terorismului.

Norica Nicolai (audio), seful comisiei parlamentare care a investigat cazul presupuselor inchisori secrete ale CIA din Romania spune la RFI :

"Concluzia anchetei parlamentare a Senatului Romaniei a fost ca nu s-au identificat elemente care sa sustina existenta unor centre de detentie pe teritoriul Romaniei. Aceasta a fost o concluzie certa, generata doar de investigatia parlamentara, cu precizarea ca in Romania nu a existat o ancheta judiciara niciodata pe acest subiect si ca aceasta comisie parlamentara nu are puterea unei comisii judiciare si mijloacele de care aceasta ar putea utiliza.

Ma pune pe ganduri faptul ca mai multe state europene au utilizat si au sustinut acest proiect american, ma pune pe ganduri insa faptul ca Romania si Polonia sunt cele mai des citate, fara a fi insa probe clare in acest sens sau vreo recunoastere a unui stat, Statele Unite, Romania sau Polonia in speta".

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

(CR - 2/22/2008;16.40h)