Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană avertizează Danemarca pe tema Schengen

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a avertizat vineri că Uniunea Europeană ar putea lansa procedura de sancţionare în cazul Danemarcei dacă această ţară va reintroduce controale permanente la frontierele din cadrul spaţiului Schengen.

Comisarul european a atras atenţia că "decizia Danemarcei de a restabili controale permanente la frontierele naţionale reprezintă o problemă, iar Comisia Europeană este pregătită, dacă va fi cazul, să utilizeze toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru respectarea legislaţiei europene".

Procedura de sancţionare şi sesizarea Curţii Europene de Justiţie sunt principalele instrumente pe care le are la dispoziţie Comisia Europeană.

În acest context, Cecilia Malmstrom a îndemnat Guvernul danez să evite măsurile unilaterale. Şi preşedintele Comisiei Europene îşi arată îngrijorarea într-o scrisoare adresată premierului danez.

În schimb, Danemarca dădea asigurări joi  că a luat măsuri vamale pentru a lupta împotriva criminalităţii, dar că nu intenţionează să reinstituie controlul persoanelor la frontiere.

Deputaţii europeni au cerut autorităţilor de la  Copenhaga să aştepte avizul Comisiei Europene  înainte de a acţiona în timp ce Franţa a criticat atitudinea danemarcei, ţară care va deţine preşedinţia UE în 2012.

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles