Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeana a detaliat planul de integrare europeana a fiecarei tari din Balcani

200803-3173.jpg

Comisia Europeana a detaliat planul de integrare europeana a fiecarei tari din Balcani

Comisia Europeana a detaliat miercuri planul de integrare europeana a fiecarei tari din Balcanii occidentali, cu un accent pus pe apropierea Serbiei de UE si pe constructia noului stat kosovar.

Bruxelles intentioneaza sa asiste Kosovo in dezvoltarea sa economica si politica. Planul european este expus intr-un document politic dat publicitatii la Bruxelles la doua saptamâni dupa declaratia de independenta a fostei provincii sârbe.

In acelasi timp, Comisia pune accentul pe apropierea de Serbia al carui parlament ar putea vota in aceasta saptamâna o rezolutie pentru taierea oricaror legaturi cu UE, in cazul in care aceasta continua sa spuna ca recunoaste independenta kosovara.

Comisarul extinderii Olli Rehn a afirmat miercuri in prezentarea acestui plan ca UE se afla in asteptarea unei decizii a Serbiei , ale caror autoritati sunt acum somate de Bruxelles sa-si reafirme angajamentul pentru integrarea europeana.

Planul european cuprinde de asemeni posibilitatea eliminarii vizelor de calatorie pentru cetatenii din Balcani si dublarea numarului de burse scolare acordate regiunii.

Comisia Europeana cere insa ca cele sapte tari balcanice sa faca si ele eforturi de partea lor, pentru Serbia mai ales fiind primordiala cooperarea deplina cu TPI de la Haga care il asteapta inca pe principalul fugitiv si criminal de razboi Ratko Mladic.

Serbia si Bosnia au initiat anul trecut un acord de Stabilizare si Asociere cu UE, constituind un prim pas catre obtinerea statutului de tara candidata. Acordul cu Bosnia ar putea fi semnat in aprilie daca aceasta tara da curs reformei politiei, iar in privinta Serbiei nici un calendar nu mai poate fi propus acum.

Mai departe, Macedonia, tara candidata inca din 2006 are de indeplinit un numar de criterii inainte de a incepe efectiv negocierile cu Bruxelles, unul din criterii fiind vointa politica ce pare absenta pentru moment.

Croatia a deschis negocierile cu UE in 2005 si a avansat timid pâna acum. Anul acesta este crucial pentru Zagreb, spune Comisia Europeana care spera sa poata inchide discutiile cu Croatia la jumatatea anului viitor.

In fine, Albania si Muntenegru au de facut progrese pentru realizarea unui stat de drept si pentru combaterea coruptiei. Comisia Europeana aloca 800 de milioane de euro anual regiunii, fiind cel mai important ajutor pe cap de locuitor destinat unei regiuni a lumii.

Daca la aceasta se adauga eforturile pentru mentinerea stabilitatii in Bosnia si Kosovo, UE aloca Balcanilor 4 miliarde de euro intre 2007 si 2010.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

05/03/2008;17.00h