Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeana diferentiaza progresele române si bulgare

200807-5814.jpg

Comisia Europeana diferentiaza progresele române si bulgare

La un an si jumatate după aderarea României si a Bulgariei la Uniunea Europeană, Comisia Europeana face o distinctie clară între cele două ţări în analiza sa privind reforma justitiei si combaterea coruptiei.

Două rapoarte de analiză vor fi publicate miercuri 23 iulie referitor la România si la Bulgaria.

Cele două documente se deosebesc prin formulele folosite pentru a analiza situatiiledin cele două ţări,despre România se spune ca "se aflaăpe drumul cel bun" în timp ce despre Bulgaria se afirma ca tara "se afla acum la o rascruce".

Un al treilea document privind fondurile europene alocate Bulgariei pe care tara nu le-a folosit asa cum trebuia constituie un semnal de alarma pentru Sofia.

Conform proiectului de documente, obtinut de RFI, Bruxell-ul recomanda si unele sanctiuni concrete impotriva Bulgariei, un fapt fara precedent, Bulgaria pierde astfel 610 milioane de euro destinate prin programul de preaderare PHARE iar doua agentii in grija carora se aflau fondurile isi pierd acreditarea.

Mai departe, privind reforma justitiei se spune ca România a facut "progrese incete dar sigure" pe când Bulgaria a facut doar "progrese modeste in infiintarea cadrului institutional".

Rezultatele in domeniu sunt "modeste dar reprezintă un început bun" în România în schimb ele "sunt greu de dovedit" în Bulgaria. Frauda este un capitol dedicat Bulgariei si legat de fondurile europene.

Combaterea coruptiei face progrese timide în ambele tari, mai ales la nivel local, dar cazurile de mare coruptie ramân nepedepsite si într-o tara si în alta, în România obstacolul se gaseste la nivel politic, spune Comisia Europeana.

In fine, Bucurestiului si Sofiei li se atrage atentia deopotriva ca rezultatele viitoare în combaterea coruptiei si reforma justitiei vor sta si ele la baza deciziei de a admite România si Bulgaria în spatiul Schengen si în zona euro.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

20/07/2008; 23h47