Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeana doreste protejarea cetatenilor români si italieni

Comisia Europeana reactioneaza la problema infractorilor romani din Italia, intr-o declaratie de presa, Bruxelles spune ca atât cetatenii italieni cât si cei români trebuie protejati.

Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvânt al comisarului justitiei Franco Frattini, a pus accentul luni la Bruxelles pe tratatrea individuala a cazurilor de infractori europeni pe teritoriul Uniunii.

El a facut referire la directiva europeana privind libera circulatie a cetatenilor UE, dreptul de stabilire si cazurile in care expulzarile sint permise, aceasta a intrat in vigoare in 2006 si a fost aplicata in Italia la nivel national tot anul trecut si acum, prin decizia cabinetului Prodi, ea a fost extinsa la nivel local.

Decizia cabinetului italian luata de urgenta in seara de 1 noiembrie nu a fost insa oficial trimisa si la Bruxelles, acest lucru nu se va inâmpla decât mai târziu când Parlamentul Italian va fi aprobat amendamentul de lege, doar atunci Comisia Europeana se va exprima asupra acesteia.

Dar Bruxelles a subliniat astazi obligatia tuturor cetatenilor UE de a nu comite acte ilegale in orice stat membru s-ar afla si bineînteles Comisia recunoaste dreptul legitim al Italiei de a-si proteja cetatenii.

In fine, Comisia Europeana condamna actele de violenta si rasism petrecute impotriva cetatenilor români in Italia si nu da curs speculatiilor din presa italiana care arata ca valul de criminalitate din ultima vreme a fost cauzat de extindere.

Purtatorul de cuvânt al Comisiei Johannes Laitenberger spune ca extinderea si libera circulatie a persoanelor nu sint piedici puse luptei impotriva criminalitatii.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles