Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeana propune un set de masuri privind imigratia si azilul

200806-5231.jpg

Comisia Europeana propune un set de masuri privind imigratia si azilul

Comisia Europeana a propus marti 17 iunie zece reguli de gestiune a migratiei si un pachet de instrumente nou privind azilul, masuri prezentate de noul comisar european al justitiei, francezul Jacques Barrot.

"Imigratia este o incercare grea pentru Europa dar poate fi si o oportunitate" , spune comisarul justitiei Jacques Barrot proaspat confirmat in aceasta pozitie, de aceea executivul european propune zece noi reguli de gestionare a fenomenului.

Acest set de propuneri este impartit in trei categorii, anume imigratie si prosperitate, solidaritate si imigratie si in fine securitatea imigrantilor.

Comisia Europeana care pune accentul pe necesitatea unor masuri eficiente si durabile, respinge ideea regularizarilor masive, asa cum s-a intâmplat in Italia, Spania si Belgia si promite o tolenranta zero in privinta traficantilor de fiinte umane.

Barrot a subliniat faptul ca aceste propuneri nu sint contradictorii cu ideile promovate de Presedintia Franceza a UE care debuteaza la 1 iulie si care isi va axa eforturile si pe acest dosar.

Comisia propune si noi reguli procedurale privind politica de azil si incearca in acelasi timp sa schimbe imaginea conform careia UE se transforma treptat intr-o fortareata.

Dar toate aceste propuneri ar trebui sa fie acceptate de statele membre in unanimitate pentru ca ele sa fie devina litera de lege.

Exista prin urmare riscul ca un acord sa nu fie gasit intre toate statele membre.

Tratatul reformator respins de Irlanda nu mai prevedea votul prin unanimitate, Jacques Barrot a explicat insa ca se va incerca activarea asa numitei clauze de legatura existenta in actualul Tratat care permite ca deciziile privind imigratia si azilul sa fie adoptate de doua treimi din statele membre.

Bruxelles; Mihaela Gherghisan

17/06/2008; 23h40