Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comuniştii vietnamezi aleg o nouă conducere

vietnam-harta.jpg

Partidul Comunist din Vietnam alege noua echipă de conducere.

La Hanoi începe marţi, 11 ianuarie, un Congres al Partidului Comunist Vietnamez. Pe ordinea de zi figurează numirea unei noi echipe politice. Vietnamul, fostă colonie franceză rămâne însă confruntată cu mari probleme economice, iar democratizarea în nici un caz nu este de actualitate.

În ciuda unei deschideri spre economia de piaţă, lansată în 1986, Vietnamul nu a devenit un"tigru" asiatic şi nu uimeşte lumea prin performanţele sale. Corupţia, vestigiile unui sistem socialist, care rezistă în faţa schimbărilor, ponderea unui sector public prost gestionat, iată doar câteva dintre cauzele acestei stagnări.

În ciuda unui ritm de creştere economică impresionant, aproape 7% în ultimii 20 de ani, semnele prosperităţii nu sunt chiar spectaculoase. Inflaţia este galopantă, iar moneda naţională fost devaluată de trei ori într-un răstimp de 12 luni. La tot acest tablou cenuşiu ar mai trebui adăugat deficitul comercial.

Singura speranţă este acum ca noii lideri să accelereze reformele, deşi partidul unic rămâne decis să ghideze ţara în continuare în toate domeniile, iar unii dintre actualii şefi, în frunte cu premierul vor rămâne pe poziţii. Dificil deci de imaginat democraţia într-o ţară în care Partidul Comunist şi-a construit legitimitatea pe rezistenţa împotriva Franţei şi apoi a americanilor, precum şi pe ameliorarea condiţiilor de viaţă ale populaţiei în ultimii 20 de ani.

Interesant este faptul că o anumită democraţie se instalează totuşi în această ţară, datorită apariţiei Internetului. Fenomenul este semnalat chiar de asociaţiile de apărare a drepturilor omului, care spun : utilizarea Internetului în Vietnam creează de fapt medii de informare libere şi o societate civilă.