Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concluziile anchetei în cazul Smolensk

kaczynski-lech-poza-reuters-oameni-depun-flori-lumanari-palatul-prezidential-moartea-presedintelui-p.jpg

Mii de oameni au depus lumânări şi flori, după moartea preşedintelui polonez, la Smolensk (Foto : Reuters).

Concluzii după tragedia aviatică de la Smolensk, soldată inclusiv cu moartea preşedintelui polonez, Lech Kaczyinski : Rusia a predat Poloniei, miercuri, 12 ianuarie, raportul său final, privind cauzele accidentului din aprilie 2010. Pregătirea echipajului avionului preşedintelui polonez era insuficientă, potrivit rezultatelor anchetei.

Avionul în care se afla preşedintele polonez a încercat să aterizeze, în ciuda "multiplelor informaţii despre condiţiile meteorologice neadecvate". Precizarea vine de la directoarea Comitetului interguvernamental de aviaţie, Tatiana Anodina.

"Cauzele accidentului avionului Tu-154M al Republicii Polonia sunt insuficienţele semnificative în organizarea zborului şi în pregătirea membrilor echipajului", declară ea.

Înalţi oficiali polonezi prezenţi în avion au făcut presiuni asupra echipajului să aterizeze, în ciuda avertismentelor ruseşti şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile.

În plus, în sângele comandantului forţelor aeriene a fost descoperit alcool, arată rezultatele raportului.

Avionul Tupolev 154, care îi transporta pe preşedintele Lech Kaczynski, soţia acestuia, Maria Kaczynska şi alţi oficiali polonezi de rang înalt s-a prăbuşit pe 10 aprilie, în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, în vestul Rusiei. Toate persoanele aflate la bord au murit.

Preşedintele polonez urma să asiste la ceremoniile care marcau împlinirea a 70 de ani de la masacrul a 20 de mii de ofiţeri polonezi, comis de poliţia secretă sovietică, în al Doilea Război Mondial, la Katin, în apropiere de Smolensk.

Varşovia a salutat iniţial cooperarea cu Rusia în cadrul acestei anchete, însă ulterior au apărut nemulţumiri în Polonia, din cauza unor presupuse lacune ale anchetei ruse şi a lentorii cu care Moscova a transmis documentele referitoare la investigaţie.

Reacţia Poloniei

"Un afront la adresa Poloniei" aşa a catalogat liderul opoziţiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski raportul rus privind accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa fratele său geamăn, Lech Kaczynski.

Într-o conferinţă de presă, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că  "aceasta este consecinţa faptului că ancheta a fost lăsată pe mâna ruşilor. Raportul dă vina pe piloţi şi pe Polonia, în mod unilateral şi fără dovezi. Multe întrebări rămân fără răspuns".