Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Condiţiile UDMR pentru acceptarea Parlamentului unicameral

conditiile-udmr-acceptarea-parlamentului-unicameral.jpg

UDMR ar putea susţine condiţionat Parlamentul unicameral, potrivit lui Peter Eckstein Kovacs.

UDMR ar accepta un Parlament unicameral după modificarea Constituţiei, "dacă se găseşte un sistem care asigură o reprezentare proporţională". Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul prezidenţial pentru minorităţi naţionale, Peter Eckstein Kovacs. UDMR-ul s-a opus până acum introducerii Parlamentului cu o singură cameră.

UDMR ar putea renunţa la opoziţia faţă de introducerea Parlamentului unicameral, cu o condiţie: ca minoritatea maghiară să aibă asigurat accesul în Legislativ.

"Condiţiile nu au fost expres aduse la cunoştinţa partenerilor de guvernare. Ceea ce interesează UDMR-ul este ca minoritatea maghiară să fie reprezentată în structurile parlamentare, fie că este una, fie că sunt două Camere, potrivit cu numărul şi importanţa acestora", spune Peter Eckstein Kovacs.

 

Peter Eckstein Kovacs vrea reprezentare proporţională

 

"Deci dacă se găseşte un sistem care asigură o reprezentare proporţională, atunci UDMR-ul nu are nici un motiv să se opună. Se pot găsi soluţii. Aceste modificări trebuie gândite bine, discutate şi rediscutate", afirmă consilierul prezidenţial pentru minorităţi naţionale.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a opus până acum introducerii Parlamentului unicameral odată cu modificarea Constituţiei.

Amintim, cei mai mulţi români au decis la referendumul din 2009 introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la trei sute.

 
Peter Eckstein Kovacs, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei şi Parlamentul unicameral