Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferinta de adio a lui Vladimir Putin

200802-2704.jpg

Conferinta de adio a lui Vladimir Putin

Inca de la inceputul interventiei sale, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca i se pare "absolut inacceptabil" sa se agate de putere toata viata. Eleste totusi gata sa devina prim-ministru.

Vladimir Putin si-a tinut joi, 14 februarie ultima conferinta de presa în calitate de presedinte al Rusiei. Pe 2 martie au loc alegeri prezidentiale, scrutin la care Putin nu mai poate candida.

Cei o mie de ziaristi prezenti în sala de presa a Kremlinului nu asteptau decât un singur lucru : sa afle ce va face Vladimir Putin dupa ce-si paraseste postul de presedinte. Inca de la începutul interventiei sale, Vladimir Putin a spus ca i se pare "absolut inacceptabil" sa se agate de putere toata viata. "Nu m-am simtit deloc dependent de putere". O frumoasa si abila declaratie de deschidere urmata de explicatiile de rigoare. "Nu am avut niciodata intentia sa ma prezint pentru un al treilea mandat în fruntea Rusiei si asta în ciuda apelurilor lansate în acest sens", a precizat Putin.

In opinia sa, el da astfel un semnal puternic societatii si anume ca toata lumea trebuie sa respecte legea, inclusiv prima persoana din stat. Pe scurt deci, pentru moment cel putin, Vladimir Putin renunta la Kremlin. "Cheful de lucru si posibilitatea de a satisface acest chef exista însa", precizeaza deîndata cel în cauza. In acest sens, Putin a spus ca e gata sa devina seful Guvernului, dupa ce a fost presedinte opt ani de zile. In aceasta calitate si probabil în cea de sef al Consiliului de Securitate rusesc ar urma sa vina si la summit-ul NATO de la Bucuresti, din luna aprilie. (CR - 2/14/2008;12.55h)