
Politică
Conferinţă internațională la Londra pentru stabilizarea situației din Yemen
Premierul britanic, Gordon Brown, a convocat la Londra o conferință privind situația din Yemen, țară devenită un fel de placă turnantă a terorismului islamist internațional. Conferința urmează revendicării de către ramura locală o organizației Al-Qaeda a atentatului cu bombă eșuat, din ziua de Crăciun, împotriva unui avion american cu destinația Detroit și se desfășoară în ajunul unei conferințe internaționale cu privire la Afganistan.
Situația de securitate din Yemen provoacă mare îngrijorare în capitalele occidentale și mai ales la Londra și Washington. Faptul că militantul islamist nigerian care a încercat să atunce în aer avionul de pasageri la aterizare, în Detroit, a fost aparent recrutat în Yemen și studiase ingineria în capitala britanică, a generat un răspuns prompt din partea autorităților de la Londra. Gradul de alarmă împotriva unui atac terorist a fost ridicat la nivelul II – aproape de maxim – iar zborurile directe între Yemen și Regatul Unit au fost suspendate.
Yemenul este o țară aflată în plină criză politică și economică, iar politica președintelui Ali Abdallah Saleh, la putere de aproape 32 de ani, de sprijin al așa numitului “război împotriva terorismului” purtat de Statele Unite și de aliații săi în frunte cu Marea Britanie este impopulară, constituind practic un agent de recrutare pentru Al-Qaeda.
Un șeic local a acuzat chiar Statele Unite că plănuiesc invadarea Yemenului, deși președintele Barack Obama a exclus o astfel de acțiune militară.
Dar rebelii islamiști, al căror lider spiritual este Osama Bin Laden, sunt doar una dintre cele trei organizații de gherilă care poartă un război civil împotriva guvernului de la Sana. Rebelii secesioniști șiiți din provincia nordică Saada și cei secesioniști din sud sunt și ei implicați în acest război civil nedeclarat, iar președintele Saleh pune toate cele trei organizații în aceeași oală pe care o numește „Axa răului”, sintagmă folosită pentru prima oară de președintele George Bush, în 2002, cu referire la Iran, Irak și Coreea de Nord.
Toate acestea, susțin politicieni și experți occidentali, sunt semne că Yemenul este un stat eșuat, similar Afganistanului pe vremea Talibanilor.
La conferința de la Londra se vor discuta mijloace de asistență, în special economică, pentru o țară care se bazează pe niște resurse de petrol în curs de epuizare.
Problema este cum poate Occidentul să stabilizeze un stat pe care rebelii islamiști îl vor transformat în bază, fără a antagoniza o populație exasperată de sărăcie și de un regim calificat de mulți drept brutal și corupt.