Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conflict între Viktor Orban şi guvernatorul băncii centrale

orban-viktor-poza-reuters-aplauda-bucuros-20100804140419.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban (Foto : Reuters).

Dispute în Ungaria cu privire la politicile băncii naţionale. Banca centrală de la Budapesta e acuzată că a pus economia pe butuci, ţinând dobânda mult prea sus. Guvernul maghiar ar putea depune plângere în instanţă împotriva lui Andras Simor, pentru a-l forţa să-şi părăsească postul, potrivit unor surse apropiate.

Dispute în Ungaria cu privire la politicile băncii naţionale. Banca centrală de la Budapesta e acuzată că a pus economia pe butuci, ţinând dobânda mult prea sus.

La Budapesta continuă, aşadar, lupta dintre prim-ministrul Viktor Orban şi guvernatorul băncii centrale, Andras Simor. Guvernul maghiar ar putea depune plângere în instanţă împotriva lui Simor, pentru a-l forţa să-şi părăsească postul, potrivit unor surse apropiate.

De ce va fi acuzat bancherul, nu este cunoscut, însă Simor stă liniştit pentru că, spune el, nu există nici o dovadă că ar fi vinovat de nereguli.

Orban îl consideră însă vinovat de starea de sănătate precară a economiei, scrie The New York Times. Dobânda de referinţă este în prezent de 5,25% şi este printre cele mai mari din Europa. Banca Centrală Europeană are o dobândă de 1%. În România dobânda de referinţă la lei este de 6,25%.

Simor argumentează că este în continuare necesar ca dobânda să rămână la un nivel ridicat, pentru a menţine încrederea investitorilor străini în Ungaria, în condiţiile în care nivelul datoriei se situează la un nivel alarmant, de aproape 80% din PIB.

Guvernatorul a mai spus şi că sprijinul UE şi al FMI era foarte important în acest sens. Simor şi oficialii băncii naţionale s-au arătat dezamăgiţi de ruptura dintre Ungaria şi instituţiile internaţionale.

Guvernatorul nu doreşte să comenteze însă relaţiile tensionate dintre el şi prim-ministru, pe care nu l-a întâlnit însă de când acesta din urmă a fost instalat în funcţie. Conflictul dintre cei doi datează încă din mai, când partidul conservator Fidesz a venit la guvernare.

Oana Ivănel, despre banca naţională din Ungaria.