Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Confruntari sangeroase in Tibet

200803-3418.jpg

Confruntari sangeroase in Tibet

Bilant sumbru, dupa violentele inregistrate in Tibet. E vorba de sute de morti, anunta Parlamentul tibetan, aflat in exil in India. De partea lor, autoritatile chineze avanseaza cifra de numai 13 morti.

Bilant sumbru, dupa violentele inregistrate in Tibet. E vorba de sute de morti, anunta Parlamentul tibetan, aflat in exil in India.

De partea lor, autoritatile chineze avanseaza cifra de numai 13 morti.

Evenimentele sunt mult mai grave decât vor sa lase sa se creada autoritatile comuniste.

Corespondentii straini nu au informatii din sursa directa, iar informatiile oficiale nu au nici o credibilitate.

Agentia China Noua afirma inca de sambata ca la Lhassa a revenit calmul, in vreme ce turisti straini intorsi duminica din capitala tibetana confirmau ca acolo se auzeau inca focuri de arma.

Revolta din Tibet s-a extins si in provinciile chineze vecine care au minoritati tibetane.

Agentia oficiala chineza trece sub tacere tulburarile din provincia Sichuan, desi acolo au fost ucise cel putin opt persoane.

Tibetanii exilati in India au inceput sa critice pozitia traditional moderata a liderului lor spiritual, Dalai Lama, apostol al non-violentei si partizan al autonomiei, care nu cere boicotarea Jocurilor Olimpice.

Din cauza deteriorarii situatiei drepturilor omului, China nu merita sa gazduiasca jocurile, afirma acum unii exilati tibetani.

Ipoteza amenintarii cu boicotarea jocurilor a fost evocata luni, 17 martie si de François Hollande, primul-secretar al Partidului Socialist Francez.

Mediile oficiale chineze ii prezinta pe tibetanii revoltati ca pe niste hoarde care ataca civili nevinovati, jefuiesc si dau foc.

Nu intamplator asistam la o dezlantuire de ura din partea internautilor chinezi care evita sa ii desemneze pe tibetani.

Autoritatile de la Beijing le-au blocat chinezilor accesul la site-urile straine de informatii dupa imaginile difuzate pe You Tube, atestând o masiva prezenta militara si politieneasca chineza la Lhassa. (CR - 3/17/2008;15h)