Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Confuzie la Muzeul rus Ermitaj

200806-5111.jpg

Confuzie la Muzeul rus Ermitaj

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin anunta că poliţia din Chişinău a găsit 2 tablouri furate din muzeul rus Ermitaj în 2006 şi că în scurt timp acestea vor fi returnate.

Surpriza preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, pregătită pentru omologul său rus Dmitrii Medvedev la summit-ul informal al CSI de vineri s-a dovedit a fi una mai puţin plăcută.

Dornic să-l impresioneze pe Medvedev, Voronin a anunţat că poliţia din Chişinău a găsit 2 tablouri furate din muzeul rus Ermitaj în 2006 şi că în scurt timp acestea vor fi returnate.

Problema este că în ultimii 32 de ani, aşa cum anunţă autorităţile ruse, din Ermitaj nu ar fi dispărut nimic. Atât Serviciul federal pentru protecţia moştenirii culturale cât şi poliţia din Sankt Petersburg nu cunosc nimic despre presupusa dispariţie a unor opere de artă din Ermitaj în anul 2006, iar administraţia muzeului infirmă declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, potrivit cărora acum doi ani din Ermitaj ar fi dispărut tablouri.

„Suntem foarte miraţi, ce vor să ne restituie de fapt", se întreabă Larisa Korabelnikova, şefa serviciului de presă al muzeului Ermitaj. Ministerul moldovean de Interne a anunţat că este vorba de două peisaje ce aparţin pictorilor Polenov şi Iorganson. Cei de la Ermitaj susţin însă că aceşti autori nu fac parte din colecţia muzeului. Potrivit unor comentatori de la Chişinău, Vladimir Voronin ar fi fost victima unei acţiuni de dezinformare pusă la cale chiar din anturajul său cu scopul de a-l compromite în faţa partenerilor ruşi.

Chisinau, Ilona Spătaru

9/06/2008; 15h00