Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Naţional de Tranziţie libian va fi transferat la Tripoli

batalia-libia-se-apropie-final.jpg

Bătălia pentru Libia se apropie de final

Anunţul a fost făcut de însărcinatul cu afaceri libian la Londra. Odată transferat, Consiliul de Tranziţie va numi un guvern provizoriu şi o administraţie în toate zonele ţării. Partida se apropie de sfârşit, sunt ultimele ore ale regimului. În capitală, forţele opoziţiei anihilează ultimele puncte de rezistenţă.

Lupte violente au loc numai în cartierul Bab Al-Aziza, acolo unde se află reşedinţa colonelului Gaddafi. Dar capacitatea lui de rezistenţă este minimă, deşi câteva tancuri au ieşit din buncăre şi au deschis focul asupra rebelilor. Întregul cartier dispune de mai multe buncăre.

Bab Al-Aziza este o adevărată fortăreaţă care se întinde pe mai multe hectare (cam 15% din suprafaţa oraşului, un oraş de dimensiunile Lyonului sau Marsiliei) dar principalele clădiri au fost distruse de loviturile aeriene ale Organizaţiei Nord-Atlantice. Forţele libiene au dezertat sau au trecut de partea rebelilor, inclusiv garda prezidenţială, iar leaderul mai este susţinut doar de câţiva fanatici şi de mercenarii veniţi din Africa subsahariana care ştiu că nu au nicio şansă să scape cu viaţă în caz că depun armele.

La ce ne putem aştepta în Libia, după ce luptele vor înceta?

Cred că nu trebuie să dramatizăm în ciuda existenţei a numeroase triburi şi facţiuni. Există totuşi o conştiinţă comună libiană. Uniunea Europeană are un interes major în menţinerea stabilităţii libiene, ţară esenţială în controlul imigraţiei şi care poate deveni un element esenstial în arhitectura energetică europeană. "Franţa a luat în calcul toate riscurile", a declarat ministrul de Externe francez, Alain Juppé. El a anunţat deja o reuniune rapidă a grupului de contact pe Libia la Paris care va redacta o foaie de parcurs pentru tranziţie.