Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Constantin Niţă avertizează UDMR : ori mergeţi cu noi ori dispăreţi !

parlamentul-romaniei-sala-sedinte-camerei-deputatilor.jpg

PSD vrea să atragă UDMR în tabăra Opoziţiei parlamentare.

UDMR ori vine cu noi acum ori stă opt ani în Opoziţie. Declaraţia a fost făcută la RFI de vice-preşedintele PSD, Constantin Niţă. El spune că dacă UDMR nu se alătură acum PSD şi PNL, probabil anul viitor cele două partide nu vor mai avea nevoie de formaţiunea maghiară.

Constantin Niţă e ferm : UDMR ori se alătură actualei Opoziţii acum ori nu mai intră în atenţia PSD şi PNL în următorii opt ani. "Dorim şi noi şi PNL-ul ca UDMR-ul să vină alături de noi în acest proiect, dar am dori ca UDMR-ul să vină acum alături de noi. Anul viitor, probabil nu mai avem nevoie de ei. Şi cred că dacă nu vin acum, le-ar prinde bine să stea vreo opt ani în Opoziţie", spune el.

Opoziţie

Constantin Niţă, vice-preşedinte PSD

AscultăDownload

"Dacă vor să vină alături de un proiect naţional, pe un termen mediu, de opt-zece ani, atunci sunt bineveniţi. Dacă vor să rămână alături de actuala echipă guvernamentală şi de actuala Putere, atunci să rămână până vor dispărea de pe scena politică, la fel ca PDL-ul", declară vice-preşedintele PSD.

Social-democraţii şi liberalii vor să facă o alianţă, care să câştige apoi Puterea. Cele două partide nu pot face acest lucru decât dacă atrag în această ecuaţie şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. UDMR-ul a spus însă că nu este interesată să părăsească arcul guvernamental actual. Totuşi, există anumite voci în formaţiunea maghiară, care şi-ar dori o apropiere de Opoziţie.

UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ar trebui să construiască un modus vivendi cu Opoziţia, afirma recent la RFI senatorul Gyorgy Frunda.

Parlamentarul UDMR explică de la bun început că vorbeşte în nume personal, fiind susţinut şi de alţi "câţiva colegi". El precizează că pentru a rămâne în Guvern, UDMR ar trebui să pună condiţii : "Dacă Guvernul nu va găsi soluţii pentru ieşirea din criza economică, pentru stimularea societăţilor româneşti, prin mecanisme financiare de dezvoltare economică, dacă nu va găsi soluţii pentru atragerea capitalului străin, dacă nu va găsi măsuri de relaxare fiscală, financiară, atunci părerea mea este că UDMR trebuie să iasă de la guvernare şi trebuie să construiască un modus vivendi cu partidele din Opoziţia actuală, pentru ca legea învăţământului să rămână intactă în capitolele privind minorităţile după o eventuală schimbare de Guvern, dar să se continue nişte măsuri legislative, pe care UDMR le doreşte : reprezentarea proporţională a reprezentanţilor comunităţii maghiare de la nivel local, la nivel central, un statut al minorităţilor naţionale, recreionarea regiunilor economice, discuţii asupra redesenării hărţii administrative a României, toate acestea trebuie discutate".

Gyorgy Frunda crede că UDMR ar trebui să se reorienteze, întrucât PDL are şanse "foarte-foarte mici" să mai câştige alegerile. "Având în vedere că există şanse foarte-foarte mici ca Partidul Democrat să mai câştige sau să fie la guvernare după 2012, părerea mea e că noi trebuie să purtăm un dialog constructiv cu partidele din Opoziţia actuală, indiferent ce alianţă vor face în viitor", declară parlamentarul UDMR.