Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Constituţia egipteană provoacă noi tensiuni

Mii de persoane au ieşit în stradă în Alexandria, al doilea oraş egiptean ca mărime. A fost vorba de un contra-protest, o manifestaţie de sprijin faţă de preşedintele Mohamed Morsi, criticat în ultima vreme, din cauza sporirii puterilor sale.

"Curăţaţi instanţele!" a fost refrenul străzii, după ce Guvernul egiptean a susţinut că sistemul judiciar este plin de oameni numiţi în era Mubarak, oameni care ar vrea să submineze noua administraţie, notează Euronews. La rândul lor, judecătorii au respins acuzaţiile şi au organizat o grevă.

Disputa se axează pe planurile de modificare a Constituţiei. Proiectul final a fost schiţat în primele ore ale zilei de joi, înaintea unui vot programat pentru aceeaşi zi.

Preşedintele Mohamed Morsi, provenit din Frăţia Musulmană, şi-a programat o ieşire publică, în care se va adresa naţiunii şi va face apel la unitate.

Curtea Constituţională nu este în grevă. Ea i-a acuzat pe Morsi şi Guvernul egiptean că vor să se răzbune pentru o decizie anterioară de dizolvare a Parlamentului.