Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultări ruso-germane

consultari-ruso-germane.jpg

Consultări ruso-germane. Premierul rus, Vladimir Putin.

A 13-a rundă a consultărilor guvernamentale ruso-germane începe la Hanovra, capitala landului federal Saxonia Inferioară. În paralel se desfăşoară şi discuţiile în cadrul aşa numitului „Dialog de la St. Petersburg“. Din delegaţia rusă, condusă de preşedintele Dmitri Medvedev, fac parte 300 de persoane: miniştri, oameni de afaceri, politicieni. În centrul consultărilor se află probleme economice bilaterale şi chestiuni legate de politica externă. Ultimele consultări au avut loc anul trecut la Ekaterinburg. Asociaţia »Atelierul Germania« şi-a revocat decizia de a-i acorda lui Vladimir Putin Premiul »Quadriga«.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

La Hanovra, capitala landului federal Saxonia Inferioară, se desfăşoară luni cea de-a 13-a rundă a consultărilor guvernamentale ruso-germane. Delegaţia rusă, condusă de preşedintele Medvedev, este compusă din aproximativ 300 de persoane, între care miniştri, oameni de afaceri, politicieni şi reprezentanţi ai vieţii cultural-artistice. În cursul întrevederilor Medvedev-Merkel vor fi abordate diferite teme de interes bilateral şi internaţional. Un loc de frunte pe agenda convorbirilor îl ocupă relaţiile economice ruso-germane şi problemele de politică externă.

În paralel cu aceste consultări se desfăşoară în următoarele două zile şi aşa numitul „Dialog de la St. Petersburg“. Această platformă de discuţii a fost iniţiată în anul 2001 de fostul cancelar Gerhard Schröder şi fostul preşedinte Putin. Tema dialogului din acest an este: "Cetăţeni, societate şi stat - parteneri în cursul procesului de modernizare“.  

În preajma începerii discuţiilor ruso-germane, s-a aflat că Asociaţia „Atelierul Germania“ („Werkstatt Deutschland“) intenţionează să-i decerneze lui Vladimir Putin Premiul „Quadriga“. În urma protestelor masive venite din partea celorlalţi laureaţi, Asociaţia şi-a revocat decizia şi a anunţat că anul acesta premiul nu se va mai acorda.

Ex-preşedintele ceh Václav Havel, care este şi el unul dintre laureaţii Premiului „Quadriga“ (pe anul 2009), a anunţat că dacă nu se va renunţa la decizia acordării distincţiei lui Putin, atunci îşi va returna premiul. Artistul plastic danez Olafur Eliasson a şi renunţat la premiul pe care l-a primit în anul 2010.

Apropiaţii fostului preşedinte şi actual premier au salutat săptămîna trecută decizia acordării premiului. Semnificativă în acest sens a fost declaraţia politologului Gleb Pavlovski, difuzată de postul naţional de radio „Deutschlandfunk“:

"Putin a meritat pe deplin acest premiu! Mai ales pentru că a lucrat într-un tandem internaţional, împreună cu fostul cancelar Gerhard Schröder. Putin a contribuit într-un mod esenţial la consolidarea Germaniei în Europa şi la renaşterea unui puternic stat naţional german. Din cauza aceasta Germania se simte, într-o anumită măsură, datoare faţă de Putin.“

Vestea că Putin totuşi nu va primi distincţia a fost calificată la Moscova drept o urmare a „situaţiei haotice“ din cadrul juriului care desemnează pe viitorii laureaţi.

Deocamdată nu se cunosc detalii legate de şedinţa juriului. Asociaţia prezidată de ultimul prim ministru al defunctei Republici Democrate Germane, Lothar de Maizière preferă să tacă.

Întreaga afacere a readus în actualitate şi deficitele Moscovei în ceea ce priveşte politica din domeniul drepturilor omului. Preşedintele Forumului germano-rus, Ernst-Jörg von Studnitz a subliniat necesitatea abordării deschise a temelor legate de situaţia umanitară. Într-un interviu acordat postului de radio „Deutschlandfunk“ von Studnitz s-a referit la faptul inacceptabil de a-l prezenta pe inculpatul Hordorkowski într-o cuşcă de fier. În urma intervenţiilor pe lîngă autorităţile ruse, s-a renunţat la această modalitate de a înfiera public pe un arestat, prezentîndu-l ca „un animal sălbatic“. Ernst-Jörg von Studnitz a pledat pentru formule diplomatice în dialogul germano-rus.

„Înfierarea publică a unor neajunsuri este deseori contraproductivă“, crede von Studnitz. „De aceea este de preferat o discuţie directă cu cei care deţin  puteri decizionale. Cu asemenea discuţii se vor înregistra mai uşor succese.“

 
William Totok, Berlin: Consultări ruso-germane