Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultările privind Transnistria, un eşec

Consultările informale în problema transnistreană, care au avut loc pe 4-5 aprilie la Viena par să fi eşuat. Deşi subiectul principal abordat în cadrul consultărilor respective a fost reluarea oficială a tratativelor între Chişinău şi Tiraspol, nu s-a reuşit adoptarea unei decizii în acest sens.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Potrivit unui comunicat de presă al Misiunii OSCE în Republica Moldova, reluarea negocierilor oficiale privind reglementarea conflictului transnistrean a fost subiectul de bază al discuţiilor de la Viena.

Participanţii la discuţii nu au convenit asupra unei date concrete la care ar urma să fie reluate negocierile, ci doar "s-au apropiat de decizia privind necesitatea reluării activităţii Reuniunii permanente pentru problemele politice în cadrul procesului de negocieri în reglementarea transnistreană, cu sprijinul comunităţii internaţionale".

Pe de altă parte, Departamentul de Externe de la Tiraspol a declarat că deocamdată nu ar exista premisele necesare pentru reluarea oficială a tratativelor cu Chişinăul.

În acelaşi timp, liderul transnistrean, Igor Smirnov l-a invitat pe premierul moldovean, Vlad Filat, într-o "vizită oficială", cum a spus el, în Transnistria.

În replică, premierul Filat a spus că se va întâlni cu Igor Smirnov doar atunci când va exista o agendă foarte clară a discuţiilor, iar această agendă ar urma să aibă drept scop relansarea negocierilor oficiale.

Vlad Filat a mai declarat că nu poate fi vorba de nici un fel de vizită oficială în Transnistria. "Eu merg în zona transnistreană la mine acasă. Eu nu mă duc la mine acasă oficial", a subliniat premierul moldovean.

Negocierile în problema transnistreană au fost întrerupte încă în 2006. Ele se desfăşoară în aşa-zisul format 5+2, la care participă Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori.

În ultimii cinci ani, în cadrul acestui format au avut loc doar consultări informale, la care nu pot fi luate decizii cu caracter obligatoriu.