Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contracte colosale: India cumpără 126 de avioane franceze Rafale

rafale.jpg

Este o şansă enormă pentru avionul Rafale, întrucât adevărul este că nu îl cumpăra nimeni....

Performanţele industriei militare franceze se măsoară în contracte importante: India va cumpăra 126 de avioane de vânătoare Rafale. Este un succes aşteptat de mult de firma Dassault Aviation pentru acest tip de aparat.

Matei Vişniec:

Însuşi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a ţinut să salute marţi negocierea acestui contract pe care, s-ar părea, mai trebuie puse nişte semnături. În mare însă, acordul este stabilit, iar şeful statului a ţinut să precizeze că, în virtutea prevederilor sale, Franţa va proceda la importante transferuri de tehnologie către India, „transferuri garantate de către stat”. Contractul este calificat drept „colosal” de Agenţia France Presse, întrucât autorităţile franceze îl estimează la 12 miliarde de dolari. În comunicatul preşedinţiei franceze se mai subliniază că „avionul Rafale a fost ales datorită calităţilor sale operaţionale”.

Se mai poate deduce însă că India l-a considerat competitiv, întrucât prezintă o durată de viaţă importantă pentru un preţ interesant, ceea ce înseamnă de fapt modic faţă de alte aparate oferite de concurenţă. Pentru vânzarea acestui avion, firma Daussaut a fost de altfel în competiţie cu grupul european Eurofighter care propunea aparatul de tip Typhoon.

Imediat după acest anunţ, valoarea acţiunilor Daussault a crescut la bursă. Firma franceză a mulţumit Indiei că a optat pentru Rafale şi reaminteşte că din 1953 contribuie la întărirea sistemului de apărare al acestei ţări. Ceea ce nu înseamnă că Franţa ar fi fost principalul partener al Indiei la acest capitol: timp de 50 de ani, India a preferat să cumpere tehnologie sovietică pentru avioanele sale. În prezent însă, puterea de la Delhi este decisă să-şi modernizeze armata, într-un context regional în care mocnesc multe focare de conflict, cel mai periculos fiind cel din Pakistan.

Afacere uriaşă, lobby la nivel înalt

În ziua de astăzi, vânzarea avioanelor de vânătoare reprezintă o afacere enormă, aşa încât şefii de stat şi de guvern nu ezită să devină „reprezentanţi” mai mult sau mai puţin oficiali ai unor firme producătoare de tehnologie militară. Anul trecut au făcut deplasări în India atât preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cât şi cel american, Barack Obama, atât premierul britanic, David Cameron, cât şi preşedintele rus Dimitri Medvedev... Toţi au utilizat prilejul de a-şi lăuda tehnologia militară şi de a-şi propune prototipurile. În acest context putem vorbi deci despre o victorie comercială, tehnologică şi chiar diplomatică a Franţei, şi de o şansă enormă pentru avionul Rafale, întrucât adevărul este că nu îl cumpăra nimeni, iar ministrul francez al Apărării, Gérard Longuer, a anunţat la începutul lunii ianuarie că producţia urma să fie stopată în absenţa unor comenzi în străinătate.

 
Matei Vişniec: Contracte colosale - India cumpără 126 de avioane franceze Rafale