Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controversă la numirea noului secretar american de Stat

controversa-numirea-noului-secretar-american-stat.jpg

Susan Rice (Foto: Reuters/Lucas Jackson)

Susan Rice s-a retras din cursa pentru funcţia de secretar de Stat. Ambasadoarea americană la ONU era dată ca succesoare sigură a actualei şefe a diplomaţiei, Hillary Clinton. Este şi o prietenă apropiată a Primei Doamne, dar şi simpatizată de Obama pentru poziţiile sale foarte tranşante. Criticile republicanilor i-au obligat însă atât pe ea, cât şi pe preşedintele Obama să renunţe la idee. Susan Rice e acuzată că i-a indus în eroare pe americani în legătură cu atentatul de la Benhgazi din septembrie, fie din incompetenţă, fie cu bună ştiinţă.

Intenţia preşedintelui Barack Obama de a o nominaliza pe Rice în fruntea diplomaţiei americane a provocat o adevărată revoltă printre congresmenii republicani. Aproape 100 de aleşi americani i-au scris preşedintelui să nu o nominalizeze pe Susan Rice. Liderul frontului contra ambasadoarei a fost chiar John  McCain, senatorul republican care i-a fost contracandidat lui Obama la prezidenţialele din 2008.

Republicanii susţin că în complicitate cu Casa Albă, Susan Rice a indus în eroare voit opinia publică americană asupra caracterului terorist al atacului din septembrie de la Benghazi, Libia. Scopul ar fi fost să nu afecteze bilanţul lui Obama cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale. Pe 16 septembrie, la cinci zile după incident, Susan Rice declarase la televiziunile americane că atacul de la Benghazi nu a fost unul terorist, ci mai degrabă o manifestaţie spontană, care a degenerat. Mai mult, ea a spus că această manifestaţie ar fi fost provocată de difuzarea unui film american anti-Islam. Alţi congresmeni susţin că a fost vorba doar de incompetenţă. Ea susţine că s-a bazat pe ce spuneau serviciile de informaţii. Dar versiunea s-a dovedit greşită.

Alte critici a stârnit şi faptul că a făcut lobby pentru regimul lui Paul Kagame din Rwanda, dar şi că ar fi o prietenă apropiată a Primei Doamne, Michelle Obama.

 

Motivaţia lui Rice

 

Susan Rice a cedat şi a făcut cunoscut, prin intermediul unei scrisori adresate lui Obama, că nu mai doreşte postul. Motivul, spune ea, ar fi că nominalizarea sa ar fi antrenat un proces extrem de lung, ce ar fi fost perturbator şi prea costisitor pentru priorităţile naţionale şi internaţionale, potrivit AFP, care a obţinut o copie a scrisorii.

Poziţia de secretar de Stat nu ar trebui să fie niciodată politizată. Sunt tristă că am ajuns în acest punct, chiar înainte să decidem pe cine să nominalizăm. Nu ne putem permite o abatere a atenţiei atât de iresponsabilă de la cea mai presantă chestiune cu care se confruntă poporul american”, a mai explicat Rice în scrisoare.

Liderul de la Casa Albă a indicat că a luat notă de această decizie, dar a calificat atacurile republicanilor drept “nedrepte”. Nici nu prea avea de ales: republicanii au suficiente voturi pentru a-i fi blocat confirmarea de către Senat. Barack Obama a mai precizat că Susan Rice rămâne reprezentantul american la Naţiunile Unite, post pe care îl ocupă din 2009.

Deşi atât Casa Albă, cât şi Rice insistă că decizia a fost numai a ei şi că nu a fost împinsă să facă acest lucru de administraţia Obama, unii comentatori susţin că retragerea este mult prea convenabilă ca să fie o declaraţie reală. Ce câştigă Obama? Se închide în acest fel un important front de conflict cu republicanii, într-un moment în care preşedintele trebuie să negocieze cu ei pe marginea compromisului bugetar, în aşa fel încât să nu se ajungă la aşa-numitul “fiscal-cliff”.

 

Cine-l mai părăseşte pe Obama?

 

Scandalul intervine însă şi în momentul în care mai mulţi oameni importanţi ai administraţiei au anunţat că nu vor mai rămâne în mandatul Obama 2. În afară de Hillary Clinton, şi-au anunţat plecarea secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner şi şeful Pentagonului, Leon Panetta.

Retragerea lui Susan Rice deschide calea pentru nominalizarea fostului candidat democrat din 2004 la prezidenţiale, John Kerry. Congresmenul, senator de Massachusetts, în prezent lider al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, întruneşte consensul republicanilor. În plus, senatorul visează de mai mulţi ani la acest post şi este văzut ca un bun cunoscător al politicii externe. Şi mai există un argument. Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului este responsabil de confirmarea unui secretar de Stat, iar John Kerry este şef al acestui comitet şi prin urmare îi cunoaşte bine pe membrii acestuia.