Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cooperare româno-franceză privind traficul de persoane

Franţa şi România vor coopera strâns şi în mod permanent pentru a combate traficul de persoane şi pentru a rezolva problema rromilor de cetăţenie română, care sunt victime ale traficanţilor în Franţa. Acest lucru a fost decis cu ocazia vizitei la Bucureşti a secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene. Pierre Lellouche spune că autorităţile de la Paris doresc să soluţioneze problema în aşa fel încât să nu îngrădească în nici un fel dreptul rromilor la libera circulaţie, dar şi în aşa fel încât să se pună capăt traficului de persoane având ca ţară de origine România.

Franţa şi România vor coopera strâns şi în mod permanent pentru a combate traficul de persoane şi pentru a rezolva problema rromilor de cetăţenie română, care sunt victime ale traficanţilor în Franţa. Acest lucru a fost decis cu ocazia vizitei la Bucureşti a secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene.

Pierre Lellouche (audio) spune că autorităţile de la Paris doresc să soluţioneze problema în aşa fel încât să nu îngrădească în nici un fel dreptul rromilor la libera circulaţie, dar şi în aşa fel încât să se pună capăt traficului de persoane având ca ţară de origine România.

"Dorim ca această situaţie să nu afecteze imaginea României în Franţa, România este o ţară prietenă. Vreau să fie clar : toţi cetăţenii Uniunii Europene, indiferent de originea lor au aceleaşi drepturi, cum este cel de a circula liber, dar şi obligaţii, cum ar fi aceea de a se integra social, de a-şi găsi o slujbă şi de a nu crea probleme", spune demnitarul francez.

"Vreau să insist : nu ostracizăm nici o comunitate. Vrem doar să insistăm asupra ideii că principiul liberei circulaţii nu trebuie denaturat pentru a le servi drept alibi traficanţilor de persoane, peştilor şi celor care exploatează minorii. Lucrul acesta dorim să îl garantăm", spune Pierre Lellouche.

Secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene spune că prima soluţie concretă va consta în trimiterea de echipe româneşti de procurori şi poliţişti în Franţa.

În ceea ce priveşte integrarea rromilor repatriaţi în România, Franţa propune o cooperare la nivel local, cu mai mari şanse de reuşită.

În prezent, autorităţile de la Paris estimează că în Franţa trăiesc între 20 şi 30 de mii de rromi de origine română. Anual, câteva mii sunt repatriaţi, însă două treimi optează să se întoarcă în Franţa.

Pierre Lellouche, despre traficul de fiinţe umane.