Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord ameninţă Sudul cu un război

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Phenianul ameninţă Seulul cu bombardarea unei insule de la frontieră. Ameninţarea vine în contextul în care Coreea de Sud se pregăteşte să marcheze doi ani de la atacul cu obuze al vecinei din Nord asupra aceleiaşi insule, atac soldat cu patru morţi.

Coreea de Sud va organiza vineri o serie de ceremonii pe Yeonpyeong, o insulă situată în Marea Galbenă lângă linia de demarcaţie maritimă dintre cele două ţări şi preconizează o serie de exerciţii militare în zonă.

Evenimentul pare să îi deranjeze pe oficialii nord-coreeni, de altfel un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene a declarat că ceremonia va conduce la un al doilea dezastru pe insulă.

Insula Yeonpyeong, pe care locuiesc 1.200 de civili este situată la un kilometru şi jumătate de linia de demarcaţie maritimă, iar în prezent, pe insulă sunt mai mulţi militari decât civili.

La 23 noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula, cauzând moartea a doi civili şi doi militari sud-coreeni, un eveniment care a determinat o escaladare bruscă a tensiunilor din Peninsula Coreea şi a provocat teama declanşării unui conflict.

Nordul şi-a justificat actele, anunţând că obuze lansate de către Sud, în timpul unor exerciţii militare, au căzut pe cealaltă parte a liniei maritime de demarcaţie trasate după Războiul din Coreea (1950-1953), care serveşte ca frontieră.

Linia a fost stabilită de ONU şi nu este recunoscută de către Phenian.
Seulul se teme că Phenianul are intenţia să provoace o confruntare înaintea alegerilor prezidenţiale sud-coreene, prevăzute la 19 decembrie.