Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord provoacă spaimă în Japonia

coreea-nord-provoaca-spaima-japonia.jpg

Soldat nord-coreean păzeşte baza de unde ar urma să fie lansat un satelit (Foto: Reuters/Bobby Yip).

Japonia mobilizează rachete sol-aer de tip Patriot, în scenariul în care Coreea de Nord va efectua un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune, a anunţat luni o sursă oficială, potrivit AFP.

ACTUALIZARE: Coreea de Nord a instalat prima treaptă a unei rachete cu rază lungă de acţiune, pe care vrea să o lanseze în decembrie, a anunţat luni agenţia Yonhap.

Potrivit postului public de televiziune NHK, o navă care transportă rachete de tip Patriot PAC-3 a părăsit o bază navală din vestul Japoniei, îndreptându-se către Okinawa (sud).

Mobilizarea japoneză vine după ce Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că intenţionează să plaseze pe orbită, la jumătatea acestei luni, un satelit de observare terestră, în urma unor erori comise cu ocazia unei lansări precedente, în aprilie, soldate cu un eşec.

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, spune că "ar fi regretabil dacă lansarea ar avea loc. Comunitatea internaţională, inclusiv Japonia, va trebui să răspundă cu fermitate".

Tensiunea dintre Japonia şi Coreea de Nord este la cote maxime, iar relaţiile diplomatice nici nu există între cele două ţări. Tokyo acuză Phenianul că nu a clarificat răpiri de japonezi de către Coreea de Nord în timpul Războiului Rece, efectuate cu scopul de a-i forţa să-i înveţe limba şi cultura japoneze pe spioni nord-coreeni.

De partea sa, Phenianul acuză Japonia că nu a prezentat scuze şi nu a oferit despăgubiri suficiente în urma colonizării japoneze a peninsulei coreene, în prima jumătate a secolului al XX-lea.