Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord provoacă Sudul

coreea-nord-provoaca-sudul.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, provoacă din nou Coreea de Sud.

Se încing spiritele din nou în peninsula coreeană. Miercuri, 27 iulie, se împlinesc 58 de ani de când s-a semnat armistiţiul ce avea să pună capăt războiului dintre cele două Corei. În lipsa unui tratat de pace, nordul comunist se consideră în continuare, teoretic, în stare de război şi îşi multiplică provocările.

Manevre militare nord-coreene excepţionale ar putea avea loc în această săptămână, afirmă presa sud-coreană. O sursă citată evocă chiar ziua de după aniversarea armistiţiului, drept debut al acestor operaţiuni.

Regimul stalinist de la Phenian ar fi aliniat deja peste 20 de vase într-un port din vestul ţării, regiune în care ar fi fost regrupate şi unele avioane de luptă. "Exerciţiile militare sunt un lucru normal în Coreea de Nord şi nu numai. Dar este destul de neobişnuit ca ele să reunească toate armatele în momentul aniversării armistiţiului din 1953", notează o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Maneverele actuale ar putea fi un răspuns dat regimului de la Seul. După incidentele ucigătoare de anul trecut, Coreea de Sud şi-a întărit poziţiile pe insulele frontaliere din Marea Galbenă, lucru care se pare că i-a iritat pe liderii din nord.

Preşedintele Kim Jong-IL şi cel mai mic dintre fiii săi, Kim Jong-Un, prezentat drept probabilul succesor al tatălui său, au vizitat împreună luni comandamentul marinei din Capitală. O primă vizită de acest fel din 2002 încoace, notează cu mândrie presa oficială de la Phenian.