Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corsica, victima crimei organizate?

corsica01.jpg

Corsica, victima crimei organizate?

Crima organizată, adică mafia - cuvântul a fost rostit recent chiar de premierul Franţei - cangrenează Corsica. O mafie ce a putut prospera pe fond de marasm economic, demografie nulă şi îmbătrânire constantă a populaţiei locale.

În acest context dificil, economia s-a dezvoltat, a prosperat dând nastere la cele mai variate dar si violente derive. Insula franceză de la Mediterană nu este numai una dintre cele mai sărace din Franta, este si cea mai renumită pentru infracţionalitate din Europa.

Atractia pentru litoralul, peisajele si soarele din Corsica au alimentat speculatiile din sectorul imobiliar. Pentru a detecta mai bine activitătile economice ilicite, pentru a face "justitia mai performantă", guvernul francez a publicat o circulară menită să combată tototodată violenta si afacerile insularilor. Se va căuta de asemenea o ameliorare a eficacitătii justitiei locale stiut fiind faptul că astăzi extrem de putine cazuri sunt elucidate. "Bilantul luptei anti-criminalitate este inexistent" declara zilele trecute un lider nationalist într-o scrisoare adresată ministrilor de interne si ai justitiei. In opinia sa, "din anii 80 si pânăa cum mare parte din eforturile politiei si ale justitiei s-au concentrat pe combaterea lupeti politice si nationaliste lăsând astfel mafia să se dezvolte linistită".

Manuel Valls si Christiane Taubira promit că lucrurile se vor schimba. Bunurile economiei subterane vor fi confiscate, spălarea banilor si extragerea de fonduri în anumite sectoare de activitate - imobiliar, securitate, jocuri, sport, samd - va fi aprig combătută. In particular, sectorul constructiilor va fi atent urmărit, infactiunile la legea urbanismului nefiind întotdeauna sanctionate cum trebuie.

Marile proiecte de dezvoltare a turismului - constructia de noi vile, porturi sau terenuri de golf - sunt una din cauzele luptei pentru putere dintre diversele clanuri mafiote de pe insulă, confirmă anchetatorii locali. Pentru o mai mare eficientă în anchete, procurorii vor putea oferi atât victimelor cât si martorilor unei nereguli sau crime posibilitatea să-si păstreze anonimatul complet. Trebuie stiut că de cele mai multe ori crimele comise în Corsica nu au martori sau în cazul în care acestia există, presiunea asupra lor va fi maximă. "Astept rezultate rapide, raporate semestriale" a declarat ministrul justitiei la adresa magistratilor cărora le-a adresat circulara despre represiunea banditismului în Corsica.