Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corupţia în Republica Moldova este ca la ea acasă

200804-4269.jpg

Corupţia în Republica Moldova este ca la ea acasă

Iată ce arată un sondaj de opinie privind percepţia acestui fenomen realizat de organizaţia Transparency International. Printre principalele cauze ale corupţiei se numără salariile mici, ineficienţa justiţiei şi faptul că autorităţile nu abordează temeinic problema.

Corupţia este una din principalele probleme cu care se confruntă oamenii de rând şi oamenii de afaceri din Republica Moldova, arată sondajul realizat de Transparensy International. Acesta se referă în exclusivitate la cele două categorii de persoane. Aşadar, potrivit studiului, aproximativ 40 la sută dintre oamenii de rând şi 53% dintre antreprenorii din RM au dat cel puţin o dată mită.

Lilia Carasciuc, manager de proiect la Transparensy International (sunet).

Sondajul mai arată că moldovenii tolerează corupţia. Astfel 76 la sută dintre oamenii de rând şi peste 80 la sută dintre antreprenorii intervievaţi în cadrul sondajului au declarat că sunt gata să plătească mită, dacă vor fi puşi în situaţii dificile. Mita medie în Republica Moldova variază între 108 şi 5800 de lei, sau între 10 şi 560 de dolari, în funcţie de instituţie.

Chisinau, Ilona Spătaru

22/04/2008; 14h00

303