Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cotele de lapte se măresc cu 2%

200803-3467.jpg

Cotele de lapte se măresc cu 2%

Cotele de lapte se măresc cu 2% in toate statele UE care doresc să facă aceasta, o decizie favorabilă României luata luni la Bruxelles de miniștrii comunitari ai agriculturii.

Mărirea cotelor de lapte este un prim pas in reformarea Politicii Agricole Comune, acest mastodont comunitar care înghite astăzi aproape jumătate din bugetul UE dar care îsi pierde treptat eficienta.

Măsura aprobata de miniștrii agriculturii nu este in favoarea tuturor statelor membre ci mai degrabă avantajează noile venite ca România care va avea astfel o cota de peste 3 milioane de tone de lapte pe an.

Însa marile producătoare ca Germania, Austria si Franța se tem ca aceasta nu va duce la o stabilizare a prețului laptelui, așa cum se dorește ci la o noua scădere, dăunătoare producătorilor si mai ales micilor exploatări agricole.

De altfel Germania si Austria au votat împotriva măririi cotelor de lapte iar Franța s-a abținut.

Decizia a fost luata în pregătirea dispariției noțiunii cotelor de lapte după 2015, tot ca parte a reformării Politicii Agricole Comune, de altfel cererea pe piața laptelui va creste în următorii ani, prevede CE aflata la baza propunerilor de reforma.

In replica, Preşedintele Federației Crescătorilor de Bovine din Romania Dorel Secara spune la RFI ca facilitatea oferită de Uniunea Europeana nu va folosi României care şi așa nu reușește sa valorifice cota existenta.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

(V.A. 18/03/2008; 9.00h)