Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crepusculul Angelei Merkel

merkel-0.jpg

Angela Merkel. Reuters/Tobias Schwarz

La alegerile din Bremen, cel mai mic land federal, triumful ecologiştilor continuă. Uniunea Creştin-Democrată (CDU) suferă pierderi, liberalii (FDP) nu trec pragul de 5 procente. Social-Democraţii (SPD) sunt cîştigătorii şi vor conduce guvernul de land. Rezultatele în cifre: SPD 38,6%, ecologiştii 22,5 %, CDU 20,5 %, Partidul Stîngii (postcomuniştii) 6%, liberalii (FDP) 2,4 %.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Partidul Social-Democrat (SPD) şi Partidul Ecologist au cîştigat alegerile din Bremen, cel mai mic land federal din Germania. După succesele la alegerile pentru parlamentele din landul federal Baden-Württemberg, Renania Palatinat şi Hamburg, ascensiunea ecologiştilor germani continuă. Dacă pentru prima dată în istoria Republicii Federale ecologiştii conduc un guvern într-un land federal, anume în Baden-Württemberg, la Bremen ei vor participa sub preşedinţia social-democratului Jens Böhrnsen la guvernare.

Exprimate în cifre, rezultatele alegerilor din Bremen reflectă o tendinţă destul de clară a electoratului german, nemulţumit de actuala linie ezitantă a guvernului de coaliţie, creştin-democrat/liberală, de la Berlin. Pentru Partidul Social-Democrat (SPD) au votat 38,6  la sută dintre cei chemaţi la urne, iar pentru ecologişti 22,5 la sută. Faţă de ultimele alegeri, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a pierdut 5,5 procente, acumulînd duminică doar 20 la sută din voturi.

Liderul federal al SPD-ului, Sigmar Gabriel, s-a arătat mulţumit de rezultatul de la Bremen, declarînd în faţa presei:

„Cred că motto-ul SPD-ului din Bremen ar fi un motto bun pentru noi toţi, în toată Germania. Motto-ul era: „Împreună“. Împreună şi nu contra tuturor.“

Copreşedintele Partidului Ecologist, Cem Özdemir, s-a referit la creşterea aderenţei de care se bucură partidul său în momentul de faţă, concluzionînd:

„Dacă trei sferturi din alegători, şi atîţia au fost după cîte ştim, arată coaliţiei creştin-democrat/liberale cartea roşie, atunci asta nu poate rămîne fără urmări pentru Berlin. Atunci cancelara nu poate să facă aşa de parcă asta nu are de a face cu politica pe care o practică.“

Presa germană de astăzi cît şi comentatorii scrutinului de ieri, la care şi Partidul Stîngii (postcomunist) a obţinut 6 procente, subliniază lipsa de profesionalism al creştin-democraţilor în timpul campaniei electorale. Totodată se atrage atenţia asupra politicii ambivalente şi difuze în domeniul folosirii energiei atomo-electrice. Tocmai ezitările în domeniul politicii nucleare au contribuit la creşterea bazei de susţinători ecologişti. Un rol important pentru victoria stîngii l-a jucat la Bremen şi reforma legii electorale, locale. Acolo pentru prima dată tinerii care au împlinit 16 ani au avut dreptul de a participa la vot.

Faptul că Partidul Liberal (FDP), partener de coaliţie în guvernul federal german, nu a reuşit să treacă pragul de 5 la sută şi nu va intra în legislativul regional, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru executivul condus de Angela Merkel.

Nu întîmplător, analiştii politici vorbesc despre crepusculul guvernului Merkel, care s-ar putea confirma şi la alegerile din landul federal Berlin care vor avea loc în această toamnă.