Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cresc cererile de independenţă a Cataloniei

cresc-cererile-independenta-cataluniei.jpg

Manifestaţie pentru independenţa Cataloniei (Foto: Reuters/Gustau Nacarino/Files)

Duminică vor fi organizate alegeri în regiunea bogată din nordul Spaniei. Rezultatul este aproape cunoscut dinainte, în sensul în care premierul regiunii este aşteptat să câştige un nou mandat. În campanie, el a promis organizarea unui referendum privind declararea independenţei de Madrid. Procesul riscă declanşarea unei crize constituţionale în ţara profund afectată de criza economică.

Unele dintre cele mai mari tăieri de buget din Spania au avut loc în Catalonia. Fapt ce a exacerbat plângerile tradiţionale ale catalanilor, conform cărora prea mult din impozitele lor se duce pe apa sâmbetei în regiunile mai sărace ale Spaniei. Guvernul catalan estimează că plăteşte cu 15 miliarde de euro mai mult decât primeşte înapoi de la Madrid. Liderul regional Artur Mas a promis aşadar că va organiza un referendum privind independenţa regiunii.

Problema e că nu o poate face singur. Numai Guvernul central poate aproba un astfel de plebiscit, iar premierul Mariano Rajoy a spus deja că nu e de acord cu acest demers. Planurile Cataloniei sunt o sursă pronunţată de durere de cap pentru Rajoy, care se chinuie să stabilizeze Spania, în contextul crizei economice şi bancare care afectează ţara.

O eventuală secesiune a Spaniei ar însemna, de facto, eşecul Constituţiei spaniole în vigoare de doar trei decenii. Documentul era menit tocmai să atenueze din disensiunile dintre Madrid şi regiunile Catalonia şi Ţara Bascilor, care au propriile lor limbi şi identităţi culturale, prin acordarea unei largi autonomii politice. Unii analişti cred că o cedare a Guvernului central şi o reducere a contribuţiilor Cataloniei la vistieria de la Madrid ar putea detensiona situaţia.

Pe de altă parte, un astfel de aranjament ar fi neconstituţional şi ar mai însemna şi o finanţare mult redusă pentru regiunile mai sărace ale ţării, aflate oricum în mari dificultăţi din cauza crizei.

Madridul are o dilemă. Nici nu poate ignora 1,5 milioane de oameni, care au demonstrat pe 11 septembrie în Barcelona, ziua naţională a Cataloniei, cerând independenţa. E cea mai mare demonstraţie de acest fel din istoria regiunii. Nici Barcelona nu e lipsită însă de dileme, cea mai mare este apartenenţa la UE în cazul unei separări de Spania. Oficialii europeni au avertizat deja că un asemenea scenariu e puţin probabil.

Sondajele arată că 57% din populaţia catalană ar vota "Da" la un referendum pe tema independenţei regiunii lor. Secundul premierului regional a declarat în context: "Nu avem nici un plan B!".