Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creşte riscul de atacuri teroriste în UE

Revoluţiile arabe şi criza economică ar putea mări riscul unor atacuri teroriste în Uniunea Europeană, potrivit raportului anual pe 2010 al forţei europene de poliţie, Europol. Atacurile ar putea veni din parte din partea grupărilor islamiste, de extremă-dreapta şi de stânga după cum scrie publicaţia electronică EUObserver.

Raportul anual "Situaţia şi tendinţele terorismului în UE" notează că vasta majoritate a incidentelor teroriste de pe teritoriul Uniunii au fost comise de grupări separatiste ca ETA, în Spania, şi gruparea turcă PKK/Kongra-Gel. Eşuate sau reuşite, 160 din totalul de 249 de atacuri au fost separatiste, în comparaţie cu 45 de incidente provocate de grupări de stânga şi trei cazuri provocate de islamişti.

Potrivit documentului, cel mai mare număr de arestări în baza unor acuzaţii de terorism s-a înregistrat în Franţa (219), Spania (118), Irlanda (62), Marea Britanie (45) şi Olanda (39).

În Germania, cea mai mare ţară din Uniune, s-au înregistrat 25 de cazuri, iar în Italia 29. În ţări ca Belgia (20) şi Grecia (18), s-a înregistrat un nivel redus de arestări, în timp ce în România au avut loc 16, singura ţară post-comunistă cu un număr notabil de arestări în baza unor acuzaţii de terorism. 

Cu privire la ideologia islamistă a unor grupări ca al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), Europol a precizat că incitările la violenţă s-au concentrat mai ales asupra caricaturilor profetului Mahomed, în Danemarca, interzicerii vălului musulman, în Franţa, votului împotriva minaretelor, în Elveţia, războiului, în Afganistan şi "ocupaţiei" spaniole a localităţilor Ceuta şi Melilla, în Maroc.

"Persoane cu scopuri teroriste ar putea pătrunde cu uşurinţă pe teritoriul Uniunii, între numeroşii imigranţi" din zonele de conflict, avertizează Europol. Acesta avertizează, totodată, asupra posibilităţii ca grupări de centru-dreapta să "obţină capital" de pe urma xenofobiei latente din societatea europeană.

"Dacă tulburările din lumea arabă conduc la un influx major de imigranţi în Europa, extremismul de dreapta şi terorismul ar putea câştiga din nou teren, prin articularea unei temeri publice mai extinse în legătură cu imigraţia", afirmă raportul Europol.