Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creţu: Vizita lui Ponta la Bruxelles era necesară. Intervenţiile PPE au fost brutale!

cretu-vizita-lui-ponta-bruxelles-era-necesara-interventiile-ppe-au-fost-brutale.jpg

Premierul Victor Ponta a mers luni la Bruxelles, unde a fost primit de Jose Barroso (Foto: www.gov.ro).

Credibilitatea Comisiei Europene (CE) a fost afectată de poziţia adoptată astă vară privind situaţia politică din România. O spune într-un interviu la RFI vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Corina Creţu. Ea acuză CE că a folosit "o dublă măsură", lucru "inacceptabil", în opinia sa. Creţu îi acuză pe popularii majoritari din Comisie că au intervenit "brutal" în viaţa politică a României.

Corina Creţu apreciază că vizita de luni a premierului Victor Ponta la Bruxelles "a fost o vizită necesară după vizita preşedintelui Băsescu de vineri".

"Era important ca şi premierul să aibă o discuţie cu domnul Barroso, deşi noi am reclamat partizanatul Comisiei Europene, nu al Comisiei Europene în întregul său, dar mai ales al doamnei Reding (comisarul european pentru Justiţie-n.r.), de-a lungul verii şi de fapt din tot ce a transmis dânsa a fost clar că în această chestiune prin dânsa Comisia a încălcat Tratatul, care prevede ca disputele interne dintr-o ţară membră să fie privite ca un arbitru neutru şi Comisia să nu fie implicată în nici un fel. De fapt, nu a fost aşa, s-a impus, după cum ştiţi, un cvorum care nu există nicăieri în Europa şi a fost o nedreptate nu faţă de Guvernul Ponta, ci faţă de poporul român", susţine europarlamentarul PSD.

Comisia Europeană urmează să publice în această toamnă un raport suplimentar de monitorizare a României, un gest neobişnuit în spaţiul comunitar. Corina Creţu crede că Bruxelles-ul nu va îndrepta ceea ce a "stricat" peste vară: "Nu am aşteptări foarte mari. Sunt convinsă de un lucru: Comisia nu va îndrepta ceea ce a stricat peste vară, nu va recunoaşte că s-a pripit vorbind de încălcarea statului de drept în România. Statul de drept nu cred că a fost vreo secundă sub semnul întrebării în România de-a lungul verii. De fapt, nici doamna Reding, în dezbaterea din Parlamentul European, în afară de generalităţi, nu a reuşit să ne spună exact care au fost acele încălcări atât de flagrante ale statului de drept. A vorbit doar de cele două Ordonanţe de Urgenţă. Noi am reclamat de-a lungul anilor, sutele, nu numai cele 19 asumări de răspundere ale guvernelor PDL, ci şi sutele de Ordonanţe de Urgenţă. Deci este o dublă măsură, care după părerea mea este inacceptabilă, care afectează mult credibilitatea Comisiei Europene!".

Corina Creţu mai precizează că "nu este prima dată când poziţia PPE devine poziţia Comisiei Europene, pentru că acolo sunt majoritari, dar este prima dată în ultimii 20 de ani când intervin atât de brutal şi de direct în viaţa politică a unui stat".

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre vizita lui Victor Ponta la Bruxelles