Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criminal de război, condamnat la 24 de ani de închisoare

gotovina-ante.jpg

Fostul general croat, Ante Gotovina va sta 24 de ani după gratii.

Fostul general croat Ante Gotovina a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, vineri, 15 aprilie. Verdictul a fost dat de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, instanţă cu sediul la Haga. Gotovina va face apel.

Ante Gotovina se face vinovat de crime de război şi crime contra umanităţii, comise în 1995 împotriva populaţiei sârbe din Croaţia.

Fostul general croat Ivan Cermak a fost achitat, iar al treilea acuzat, Mladen Markac a primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Gotovina va face apel la decizia de condamnare la 24 de ani de detenţie, anunţă avocaţii săi. "În mod clar vom face apel la această decizie", declară Gregory Kehoe, unul dintre avocaţii lui Gotovina. "Sunt foarte furios. Numeroase fapte pe care noi le-am semnalat în cursul procesului au fost complet ignorate de instanţă", spune el.

Ante Gotovina a condus ofensiva militară care a vizat recucerirea oraşului Krajina, în sudul Croaţiei, ultima redută a rezistenţei sârbe din Croaţia în 1995.

Cei trei foşti generali, al căror proces a început pe 11 martie 2008 au fost acuzaţi de ucidere, distrugere, jafuri, tratamente crude şi mutarea forţată a populaţiei spre Republica Iugoslavia sau Bosnia-Hertzegovina.

Gotovina, Markac şi Cermak, care au pledat nevinovaţi sunt responsabili potrivit acuzării de moartea a 324 de civili sau soldaţi care depuseseră armele şi de transferarea forţată a 90 de mii de sârbi din Krajina.

 
Vasile Damian şi Mihaela Gherghişan, Bruxelles.