Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu, despre alegerile din SUA: Chiar dacă s-ar produce schimbarea, avem toate argumentele să credem în continuitate

cristian-diaconescu-alegerile-sua-chiar-s-ar-produce-schimbarea-avem-toate-argumentele-sa-credem.jpg

Alegeri prezidenţiale în SUA, marţi, 6 noiembrie (Foto: Reuters/Matt Sullivan)

Consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu, remarcă într-un interviu la RFI că Europa a lipsit din discursul celor doi candidaţi la preşedinţia SUA. Întrebat dacă se va schimba politica Washingtonului faţă de România, în cazul în care va câştiga Mitt Romney, fostul ministru de Externe a răspuns: "nu fundamental".

Pentru România ar fi bună continuitatea la Casa Albă sau schimbarea? Cristian Diaconescu oferă un răspuns diplomatic: "E o întrebare delicată. Din punctul nostru de vedere, chiar dacă s-ar produce schimbarea, avem toate argumentele să credem în continuitate".

Diaconescu observă lipsa Europei din discursurile electorale ale lui Barack Obama şi Mitt Romney: "Nu este numai o consecinţă a acestei campanii electorale. În general, politica democraţilor nu este foarte ataşată de problemele europene. De altfel, în mod concret şi interesul politico-strategic s-a diminuat în legătură cu zona europeană şi ceea ce ne interesează pe noi şi în legătură cu zona Mării Negre".

"Sigur, din punct de vedere al securităţii şi al participării americane mai ales la proiectele de securitate şi mă refer în special la Alianţa Nord-Atlantică, nu au existat vulnerabilităţi, deci lucrurile au mers "business as usual", cum se spune. Dar evident, un interes direct şi nemijlocit, mai ales în relaţia cu votantul american în legătură cu Europa şi dezvoltările europene nu s-a manifestat nici de o parte, nici de alta", afirmă consilierul prezidenţial, care observă că "în general, Europa n-a făcut obiectul nici măcar al unei dezbateri ceva mai serioase în cele trei întâlniri faţă în faţă pe care le-au avut preşedintele în exerciţiu şi preşedintele aspirant".

 

Miza pentru România

 

Se va schimba politica Washingtonului faţă de România, dacă va câştiga Mitt Romney? "Nu fundamental", crede Cristian Diaconescu. "Din acest punct de vedere, avem deja un proiect de securitate pe care Statele Unite, indiferent cine va fi preşedinte, îl vor susţine, este vorba de scutul antirachetă. Din acest punct de vedere, o poziţionare a Alianţei Nord-Atlantice, sprijinte de SUA în zona Mării Negre este certă. Sigur, sunt nuanţe în ceea ce priveşte zona apropiată României. Aici, din retorica preşedintelui Barack Obama rezultă o atitudine de cooperare, de atenţie în relaţia cu Rusia. Din punctul de vedere al lui Mitt Romney, Federaţia Rusă este considerată o ameninţare la nivel global, ceea ce sigur că poate pune probleme serioase privind dezvoltarea dialogului în continuare. Sigur şi la ei există o mare diferenţă între retorica electorală şi atitudinea prezidenţială", declară el.