Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu, despre reacţiile externe la suspendare: Cuvintele vor fi urmate de decizii în privinţa Schengen

Politicienii trebuie să-şi pună o limită în a se zbengui în ceea ce priveşte normele constituţionale. O spune la RFI şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu. El comentează decizia Curţii Constituţionale, care a hotărât că legea referendumului este constituţională dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste. Diaconescu vorbeşte de perspective "foarte, foarte nefavorabile" în privinţa Schengen, după reacţiile externe din ultimele zile.

Cristian Diaconescu: În condiţiile în care nu participă un număr suficient de votanţi la referendum, hotărârea care s-ar da pentru omologarea unui astfel de referendum ar fi neconstituţională. Deci nici un fel de derogare de la lege nu este posibilă.

 

Rep.: Cum se stabilesc listele electorale, în funcţie de Recensământ, de datele de la Evidenţa Populaţiei sau cum se procedează?

C.D.: Exact cum s-au stabilit şi la celelalte forme de alegeri şi la celelalte momente electorale de până acum, pe datele omologate, care ţin seama de H.G., de deciziile care se iau la nivel instituţional privind confirmarea unui recensământ, a unui număr al populaţiei. Din acest punct de vedere, aşa cum au fost valide sub aspectul participării la vot celelalte momente electorale, unul recent încheiat, în mod evident, pe aceeaşi bază ar trebui să fie valid şi acest referendum. Nu putem discuta aici de speculaţii, că ar fi mai mulţi, că ar fi mai puţini, că noi am crede că... Nu, nu se poate pune problema! Există o cifră omologată la nivel naţional ce se are în vedere de Autoritatea Electorală Centrală atunci când stabileşte numărul de secţii de votare, distribuirea secţiilor de votare şi se pleacă deci de la aceşti parametri (...). Dacă cineva îmi ascultă sfatul, aş fi extrem, extrem de interesat să văd că politicienii îşi pun o limită în a se zbengui în ceea ce priveşte normele constituţionale, pentru că nu-şi bat joc neapărat de cuvântul lor, dar îşi bat joc de demnitatea unei ţări!

 

Rep.: Ce efecte credeţi că vor avea criticile externe la adresa României? Se apropie raportul pe justiţie crucial al Comisiei Europene.

C.D.: Nu vreau să fiu eu cel care va da vestea proastă, este responsabilitatea celor care se află la guvernare, numai că aceste efecte se vor vedea. Dacă aţi urmărit cu atenţie ceea ce au spus lideri europeni în Germania, din întregul spectru politic, veţi constata că aceştia nu s-au exprimat în apărarea unui om, ci în apărarea unor instituţii şi nu s-au exprimat în legătură cu dreptul politic al vreunui cetăţean din România, inclusiv al preşedintelui, ci în legătură cu modul în care se respectă legea. În condiţiile în care cancelarul german spune că statul de drept de o manieră absolut impardonabilă a fost afectat în România, din păcate aş vrea să vă spun că aceste cuvinte sunt urmate de decizii. Niciodată, la un nivel aşa de mare, afirmaţiile nu rămân fără o anume continuare. Este o expresie a modului în care cancelarul german, fostul ministru de Externe Steinmeier, acum la social-democraţi se raportează la valori şi nu neapărat la o persoană sau alta. Deci ideea că un anume ataşament politic ţinând de o familie sau alta ar prevala într-o astfel de situaţie este absolut minoră.

 

Rep.: Cuvintele vor fi urmate de decizii, spuneaţi mai devreme. Inclusiv în privinţa Schengen?

C.D.: Da, inclusiv în privinţa Schengen. Nu doresc decizii împotriva României. Am muncit ani şi ani de-a rândul, pentru ca acest lucru să se întâmple numai în sens pozitiv şi aş face acest lucru şi în continuare, dar dacă vreţi să fiu corect şi cinstit cu dvs., vă spun că perspectivele în legătură cu deciziile care ne interesează direct şi imediat sunt foarte, foarte nefavorabile.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre decizia CC privind legea referendumului