Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu la RFI: În mod categoric, voi încerca să merg la Haga; Olanda să nu demotiveze România în drumul spre Schengen

cristian-diaconescu-rfiin-mod-categoric-voi-incerca-sa-merg-haga-olanda-sa-nu-demotiveze-romania.jpg

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, cere Olandei să nu demotiveze România în drumul ei spre Schengen.

Cristian Diaconescu spune la RFI, în primul său interviu de la preluarea postului de ministru de Externe, că va merge la Haga, pentru a discuta nu numai cu omologii săi, ci şi cu parlamentarii, în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen. Diaconescu precizează că 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni la rândul lor în România. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti cere Olandei să nu demotiveze România în drumul ei spre Schengen.

Reporter: Cum veţi convinge Olanda să nu mai blocheze accesul României în Spaţiul Schengen?

Cristian Diaconescu: N-aş spune că Olanda blochează. Olanda este o ţară care citeşte cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar în România. Deci nu numai o convingere retorică este necesară, ci şi progrese interne şi pe de altă parte demersuri cât se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese.

Eu cred că atât o cooperare aplicată între România şi Olanda în ceea ce priveşte sistemul vamal, în ceea ce priveşte sistemul judiciar românesc, experienţă pe care am mai încercat-o în anul 2004, când Olanda era la preşedinţia Uniunii Europene şi România dorea să închidă cât mai rapid capitolul de negociere pe justiţie şi afaceri interne, cât şi un demers politic substanţial, dar nu numai la nivelul Executivului, ci şi la nivelul celorlalţi vectori politici, mai ales Parlamentul ar fi deosebit de utile. Deci din acest punct de vedere, din contactele anterioare pe care le-am avut cu autorităţile olandeze, eu am înţeles că există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.

Simpla constatare a faptului că un partid extremist s-ar afla la guvernare nu este suficientă. Cred că Olanda, dar nu numai Olanda, preocupări există şi în alte state europene, trebuie să primească cât mai rapid şi cât mai insistent clarificări din partea noastră.

 

Diaconescu: Orice blocare generează frustrări

 

Rep.: Dar aceste clarificări au venit şi până acum din partea României. Aveţi argumente în plus faţă de cele prezentate până în prezent de diplomaţia română?

C.D.: Nu, argumentele au fost foarte corecte, performanţa tehnică a fost expertizată şi constatată a fi îndeplinită de către structurile Comisiei Europene, inclusiv de inspectorii olandezi. Chestiunea e în ceea ce priveşte predictibilitatea României în legătură cu sistemul judiciar. Dincolo de reiterarea unor argumente, pentru că niciodată nu e suficient în a explica şi clarifica nişte lucruri, va trebui să încurajăm ceva mai serios atât partea olandeză, cât şi colegii europeni, pentru a lua o decizie care să motiveze în continuare România şi nu s-o demotiveze din acest punct de vedere. Orice blocare, orice eliminare generează frustrare în orice fel de stat.

 

Rep.: Când estimaţi că va intra România în Schengen?

C.D.: Estimarea mea e că o decizie corespunzătoare se va lua în anul 2012. În legătură cu componenta acestei decizii, vă rog să-mi permiteţi să văd care este într-adevăr situaţia, cum se spune, pe teren.

 

Rep.: Aveţi în vedere o vizită în Olanda?

C.D.: În mod categoric. Deja am făcut demersurile necesare din zona parlamentară, pentru invitarea a peste 10-12 parlamentari olandezi în România, din toate grupurile parlamentare, pentru a avea o discuţie cât se poate de aplicată, nu numai cu zona executivă, ci şi cu zona organizaţiilor neguvernamentale şi voi continua să mă implic în acest proiect, pentru că-l consider extrem de util. În mod categoric, voi încerca să merg la Haga, nu numai pentru a discuta cu omologii, dar şi pentru a merge în Parlamentul olandez, pentru că decizia în ceea ce priveşte mandatul Executivului se ia foarte consecvent în acea ţară în Parlamentul olandez.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre opoziţia Olandei în dosarul Schengen