Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: Referendumul grec este nepotrivit

grece.jpg

Premierul grec George Papandreou. REUTERS

Premierul grec George Papandreou a anunţat luni seară că grecii vor vota în cadrul unui referendum dacă sunt de acord sau nu cu planul european de salvare a Greciei, în contextul crizei datoriilor. Documentul fusese criticat la Atena pentru cedarea unor drepturi suverane către UE.  Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că, rațional vorbind, referendumul este nepotrivit. O astfel de acțiune denotă lipsa de curaj a clasei politice grecești în ansamblu de a-și asuma răspunderea pentru acordurile încheiate la Bruxelles pentru restructurarea datoriei elene.

Rep: Cât de bună este ideea premierului Papandreou de a organiza un referendum pe tema acordului de la Bruxelles  ?

Cristian Pîrvulescu: Ideea referendumului este întotdeauna discutabilă. Referendumul, plebiscitul nu este altceva decât o încercare a politicienilor, atunci când nu e de inițiativă populară și referendumul grec nu e, de a obține o anumită decizie politică, de a influența opinia publică națională și internațională.

Referendumul din Grecia va avea consecințe la nivel național și internațional. Aici  este diferența dintre referendumul grec și referendumul islandez pentru că în Islanda, referendumul avea un impact relativ redus, a fost comentat oarecum prin presă dar nu a ținut nicidecum prima pagină a ziarelor, nu a făcut prima știre în buletinele radio-televizate pe când cel grecesc o va face deși subiectul este asemănător și anume plata datoriei externe.

Ideea referendumului este legată în primul rând de agenda ascunsă a primului ministru grec și a partidului său, o agendă care are în prim-plan refacerea prestigiului PASOK-ului înaintea unei perioade dificile. Pe de altă parte, refacerea legăturilor rupte, legarea punților peste prăpastia care separă în acest moment clasa politică grecească de societatea grecească. Dar cu ce cost și cu ce riscuri ? Pentru că riscurile sunt imense, șansa ca un NU să triumfe la referendumul grecesc nu este doar ipotetică. 

Rep: Spuneați că și islandezii au fost consultați pe o astfel de temă... Până unde poate merge democrația ? Este utilă  consultarea poporului “la cald” și pe o temă atât de complexă și de complicată ?

Cristian Pîrvulescu: Referendumul are o problemă de principiu și ăsta e motivul pentru care mulți se îndoiesc că el ar avea vreo eficiență democratică. Răspunsul DA sau NU la probleme complexe este un răspuns simplificator. Pe de altă parte, mulți acuză referendumul că ar fi o formă de susținere a unor politici autoritariste.

Referendumurile elvețiene din ultima vreme, care nu au fost de inițiativă populară ci au fost produse de un partid  extremist, nu au făcut decât să treacă pe agenda Elveției probleme absolut minore. Referndumurile în domeniul economic sunt foarte riscante pentru că, în general, populația este tentată să voteze împotriva impozitelor, împotriva plății datoriilor.

O asemenea decizie este una care are consecințe mult mai grave decât acțiunea care a fost suspusă referendumului inițial. Se gândește cineva la consecințe ? De obicei reacția este emotivă, așa cum ați sugerat în întrebarea dumneavoastră și consecințele pot fi dramatice. 

Rep: Şi care ar fi atunci soluţia pentru Grecia ?

Cristian Pîrvulescu: Din păcate, în momentul în care primul ministru a anunțat referendumul cred că nu mai există posibilitatea unor pași înapoi. Soluția ar fi aceea a unei campanii pro-referendum, cât se poate de serioasă, care să ducă la un vot în favoarea acordurilor încheiate de Grecia cu FMI, cu Comisia Europeană și Banca Mondială.

Dar reușesc aceste campanii ? Suntem la un post de radio franțuzesc și știm că referendumul din 2005 a fost un eșec în primul rând pentru că a fost organizat de Jacques Chirac care avea deja o imagine negativă și a fost astfel contestat.

Altfel spus, riscurile sunt foarte mari dacă Papandreou are o imagine negativă și o are cu siguranță în momentul de față. Riscurile sunt deci foarte mari. Rațional ar fi fost ca acest referendum să nu se realizeze. Se pare că nici Papandreou, nici Pasok-ul și nici clasa politică grecească în general n-au avut curajul să-și asume această responsabilitate.

Probabil costurile pe care le presupune acest acord sunt imense. Nu știu dacă acest referendum va fi folosit și pentru a negocia și condiții mai bune – Islanda a facut așa, ar putea încerca și Grecia. Asta complică însă și mai mult situația din zona euro într-un moment în care criza nu este nici pe departe depășită.