Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: "Camarazii" mi-au propus să intru în USL. Nu sunt omul trădării!

Europarlamentarul Cristian Preda, propus pentru excluderea din PDL, spune într-un interviu la RFI că i s-a propus să intre în USL, dar a refuzat. "Eu nu plec din PDL, nu demisionez", afirmă deputatul european. Întrebat dacă regretă declaraţiile care l-au adus în această situaţie, Preda a răspuns că "în politică nu-i loc de regrete".

Reporter: Ce forme de contestaţie aveţi după propunerea conducerii PDL de a vă exclude din partid?

Cristian Preda: Eu am cerut să fiu audiat fie în BPN, fie dacă BPN nu va considera necesar, în acest CNC, unde de altfel sunt membru şi voi merge să-mi spun punctul de vedere. Până atunci, să fie foarte clar: eu nu plec din PDL, nu demisionez. Am refuzat de altfel apelul "camarazilor", pentru că mi s-a făcut această invitaţie de a merge în rândul USL. Departe de mine un asemenea gând! N-am nimic de-a face cu socialismul în forma USL sau într-o altă formă. Nu plec, nu răspund unei asemenea invitaţii şi voi sprijini de altfel candidaţii PDL la alegerile locale, în primul rând, pe cei cărora le-am promis acest lucru înainte de decizia BPN, ca şi pe alţii, toţi cei care au nevoie de sprijinul meu şi care cred că intelectualii au un loc în politică, pentru a răspunde apelului public, pe care l-a făcut şi premierul Ungureanu. Nu mă dau în lături să sprijin candidaturile în care cred.

 

Rep.: Mai puţin pe cea a lui Silviu Prigoană?

C.P.: Să-mi daţi voie ca de data asta să-l citez chiar pe Silviu Prigoană: acest subiect este închis pentru mine, până în momentul în care vom avea discuţia în BPN şi în CNC.

 

Rep.: Cine v-a propus să intraţi în USL? Mai exact, în PNL, bănuiesc…

C.P.: E o vânare de capete în ultimul timp şi era inevitabil să se întâmple aşa ceva, dar nu sunt omul trădării, nu sunt omul care părăseşte corabia atunci când e greu. Eu am intrat cu anumite convingeri şi le voi apăra în interiorul unui partid în care cred, nu în forme improvizate şi cred că ăsta este lucru important, să ne batem pentru convingeri, nu să găsim nişe sau adăposturi, atunci când vremea nu-i tocmai bună.

 

Rep.: Regretaţi declaraţiile care v-au adus în această situaţie?

C.P.: Cred că în politică nu-i loc de regrete. Politica este o confruntare. Eu înţeleg să o duc pornind de la câteva opţiuni clare şi de la o busolă a liberalismului. Nici nu sunt aşa bătrân ca să am timp să fac reflecţii şi să gândesc în termeni de regrete după un parcurs împlinit. Sunt la început de drum.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre excluderea din PDL