Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Conducerea PDL, pusă la congelator în scandalul de la BAC

cristian-preda-conducerea-pdl-pusa-congelator-scandalul-bac.jpg

Cristian Preda crede că o mai bună finanţare a educaţiei ar salva Bacalaureatul în anii următori.

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, spune la RFI că forul de conducere al Partidului Democrat Liberal "pare să fie un BPN pus la congelator". Preda cere organismului să ia poziţie privind rezultatele slabe de la Bacalaureatul din acest an, unde şase elevi din zece au picat examenul. Deputatul european critică "gafele" ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Cristian Preda crede că principala problemă a învăţământului românesc este subfinanţarea.

Cristian Preda se arată "surprins" de lipsa de reacţie a BPN-ului PDL pe tema Bacalaureatului. "Mă surprinde faptul că BPN-ul recent ales nu se pronunţă. E ca şi cum problema n-ar exista. Pare să fie un BPN pus la congelator. Ar trebui în primul rând să discute problema. Acum sigur că există o nefericită suprapunere de situaţii, în care gafe făcute de ministru săptămâna trecută, gafe legate chiar de exprimarea în limba română au fost urmate de un control foarte sever asupra procesului la BAC. Cele două nu trebuie confundate, eu cred că seriozitatea organizării Bacalaureatului este un punct foarte bun pentru ministrul Funeriu. Asta sigur că nu-l scuză pentru erorile de limbă pe care le face. Însă dincolo de asta, repet, BPN trebuie să iasă din starea de congelare şi să ne spună care este poziţia lui, fără să încerce o dispută politică. Este o mare problema de societate şi nu trebuie s-o reducem la invective care angajează foşti miniştri ai Educaţiei şi responsabili actuali. Cred că avem şansa, pe care am ratat-o în ultimii 20 de ani, de a construi solid, pornind de la un diagnostic foarte clar: nu stăm bine în sistemul de educaţie, asta-i clar!", explică euro-parlamentarul PDL.

 

Cristian Preda îl înţeapă pe Vanghelie, pe fondul scandalului de la Bacalaureat

 

Cristian Preda îi critică de asemenea pe politicienii care se exprimă asupra Bacalaureatului, deşi nu au "nici un fel de credibilitate", aluzie la Marian Vanghelie: "Cât despre responsabilităţi, discuţia ar trebui să angajeze în mod serios toţi actorii sistemului, de la profesori, la asociaţii de părinţi, la responsabilii ministerului şi responsabilii săi din teritoriu. Ar fi bine ca atunci când vocile partidelor sunt exprimate, să se evite vocile care n-au nici un fel de credibilitate, pentru că atunci când Marian Vanghelie vorbeşte despre BAC, vorbeşte de fapt problema, nu vorbeşte cineva care să aibă o soluţie".

Preda subliniază subfinanţarea educaţiei din România. "E vorba de o subfinanţare masivă a acestui sistem. Noi suntem încă într-o situaţie mai mult decât precară la scară europeană. Principala concluzie politică pe care ar trebui s-o tragă în primul rând Guvernul din această experienţă e legată de finanţare. Raţional ar fi în acest moment ca un plan de finanţare a acestui domeniu pentru următorii 15-20 de ani să fie pus pe masă şi negociat cu toate forţele politice. Din păcate, noi n-am reuşit să ne ţinem nici măcar de Pactul pentru Educaţie, pe care cu chiu cu vai l-au semnat partidele", explică deputatul european PDL.

 

Copiatul la Bacalaureat, tolerat de profesori

 

Cristian Preda mai spune că "furtul şi copiatul sunt practici tolerate de profesori, ţin de o cultură a şcolii în care indolenţa unor profesori nu reuşeşte în nici un fel să-i blocheze pe elevi".

În opinia sa, "un BAC reuşit nu e un BAC bine supravegheat, ci unul bine pregătit. (…) Nu trebuie să ne lamentăm luni de zile sau să găsim ţapi ispăşitori, ci să venim cu soluţii".

 

Bacalaureatul slab "face bine universităţilor"

 

Cristian Preda crede că rezultatele slabe de la Bacalaureat "fac bine universităţilor": "Astea fac bine universităţilor, acelora care-şi pun problema nu cum să ia pe toată lumea pentru a da pe urmă cât mai multe diplome, deci nu pentru fabricile de diplome. E o măsură pe care universitatea ar trebui s-o salute, pentru că un plus de rigoare în selectarea celor care au dreptul să se prezinte la un examen e un avantaj pentru universităţi".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Bacalaureatul din 2011