Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Iau în calcul autosuspendarea din PDL!

Europarlamentarul Cristian Preda spune într-un interviu la RFI că ia în considerare autosuspendarea din PDL. El se declară "stupefiat" şi "foarte nemulţumit" de situaţia din partid. Preda critică între altele faptul că formaţiunea nu are încă un Guvern din umbră. În plus, faptul că lui Mihai Răzvan Ungureanu nu i se va permite să participe la cursa internă din PDL pentru desemnarea candidatului la preşedinţie este "o alegere strategică dezastruoasă", în opinia eurodeputatului.

Cristian Preda ar fi vrut ca viitorul candidat al PDL la preşedinţie să fie desemnat în luna iulie: "Eu am propus un alt calendar. Am transmis preşedintelui partidului o propunere cu un calendar care viza următoarele săptămâni şi o desemnare la începutul lui iulie. Am propus de asemenea două modalităţi concrete de organizare a acestor alegeri primare, ţinând seama, evident, de statut. O modalitate ar fi aceea în care votează toţi militanţii, rezultatul e consemnat la nivelul ţării şi candidatul care obţine cele mai multe voturi devine prezidenţiabilul susţinut de PDL, indiferent dacă el este membru al partidului sau nu, dacă, aşa cum spunea şi Liviu Negoiţă, doreşte cineva să intre în această competiţie. O altă modalitate pe care am propus-o ar fi aceea de a avea un sistem de vot asemănător celui folosit în America, un sistem cu mari electori. Altfel spus, membrii PDL votează la nivelul judeţului şi aceşti mari alegători desemnaţi la nivelul judeţului au un mandat imperativ în CNC, organismul nostru care decide prezidenţiabilul".

 

Motivele autosuspendării

 

Europarlamentarul ia în calcul autosuspendarea din PDL: "Astăzi se împlineşte un an de la învestirea primului Guvern Ponta şi sunt foarte nemulţumit de faptul că nu avem un Guvern alternativă. Am solicitat şi public ca statutul Partidului Democrat Liberal să fie respectat, pentru că el prevede ca atunci când suntem în Opoziţie să organizăm un Guvern alternativă. E ceea ce se cheamă în limbajul politicii europene "shadow cabinet", Cabinet din umbră sau Guvern din umbră. E de fapt vorba de un instrument care operaţionalizează Opoziţia în faţa miniştrilor din Guvernul real. Aşezi persoane care asumă cu acest titlu fictiv un mandat, opunându-se titularului unui portofoliu concret. Nici acest apel nu a fost ascultat şi e regretabil faptul că Biroul Permanent Naţional, care are datoria să facă un asemenea regulament de funcţionare şi să organizeze Guvernul alternativă nu respectă statutul. E foarte trist că se întâmplă aşa şi nu vă ascund că iau în considerare chiar autosuspendarea din partid, pentru că e totuşi dincolo de limita imaginabilului ca în situaţia în care ne aflăm să avem o conducere care ea în primul rând nu respectă statutul!".

 

"PDL şi-a abandonat misiunea"

 

Cristian Preda consideră că PDL şi-a abandonat misiunea: "Iau în calcul, iau în considerare posibilitatea de a folosi un articol din statut, dându-i un alt sens. Această posibilitate de autosuspendare există în statut, pentru a nu dăuna imaginii partidului, atunci când eşti acuzat de pildă de corupţie. Eu voi resemnifica probabil sensul acestui articol, pentru a protesta faţă de abandonarea acestei misiuni pe care ne-a încredinţat-o electoratul. În acest moment, asistăm la un abandon al misiunii pe care o avem şi nu mă pot împăca absolut deloc cu această stare de lucruri!".

"Mai stau câteva zile, pentru că aştept încă un răspuns săptămâna viitoare, am zis că acum a fost Paştele, oamenii au intrat într-o odihnă prelungită şi am zis că mai pot sta câteva zile. Probabil că săptămâna viitoare, dacă nimic nu se întâmplă, voi face acest gest", spune europarlamentarul democrat-liberal.

 

"Sunt stupefiat!"

 

Întrebat cum priveşte faptul că Mihai Răzvan Ungureanu nu va putea participa la alegerile primare din PDL pentru desemnarea candidatului la preşedinţie, Cristian Preda a răspuns: "Acesta este paradoxul pe care-l asumă în acest moment conducerea PDL şi anume după ce au început o confruntare cu Traian Băsescu, au continuat o confruntare cu Mihai Răzvan Ungureanu, deşi Traian Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu sunt mai bine plasaţi decât liderii PDL în anchetele sociologice care sunt făcute şi în loc să fie folosite resursele pe care le reprezintă preşedintele Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu pentru construcţia centrului-dreapta, aceste resurse sunt puse deoparte sau sunt considerate irelevante. E o alegere strategică dezastruoasă, după părerea mea. Sunt stupefiat de asemenea calcule! În loc să reuneşti, să cauţi să aduni toate energiile care pot să fie convocate, pentru a da expresie centrului-dreapta, aceste resurse sunt lăsate deoparte".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre situaţia din PDL