Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Partidele din USL trebuie chemate separat la consultări; sper ca ARD-ul să nu fie ţinut la uşă!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

"Ar exista vreun temei în Constituţie sau în vreo lege, care să le dea dreptul celor de la USL să-l suspende pe Traian Băsescu, dacă-l numeşte premier pe unul precum Ioan Rus?". Iată ce se întreabă într-un interviu la RFI prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, care precizează că e "un caz ipotetic". El îi cere preşedintelui ca după alegeri să cheme partidele separat la consultările pentru desemnarea premierului. Preda militează pentru formarea unei "majorităţi de armistiţiu".

Cristian Preda declară că "preşedintele cheamă la consultări după alegeri partidele politice şi cred că Traian Băsescu ar trebui să fie foarte riguros aici. Eu regret faptul că în primăvară, el a acceptat să primească USL-ul. Trebuia să ţină la această interpretare foarte riguroasă şi sper să o facă în acest moment. Sper să nu fie doar un discurs de campanie, cum aţi spus dvs. şi să ne trezim că din nou îi primeşte pe cei de la USL, ca şi cum protocolul Preşedinţiei n-ar putea să spună: vin cu adevărat partidele, rând pe rând. Ăsta este sensul referinţelor constituţionale şi legale pe care le-a dat preşedintele şi anume că va consulta partidele".

"Insist, sper, îi cer preşedintelui să facă acest lucru şi să nu fie doar o replică în această dezbatere. Pe urmă vom vedea ce se întâmplă. Sigur că sper totuşi să avem un scor bun la ARD, astfel încât să ne primească şi pe noi, adică să nu ne ţină la uşă", spune prim-vicepreşedintele PDL.

Cristian Preda apreciază că preşedintele Traian Băsescu "e obligat de lege (să primească partidele separat-n.r.). Vedeţi, suntem în situaţia paradoxală în care tocmai cei care-l acuză pe preşedinte că ar încălca textul Constituţiei ar dori în acelaşi timp să-l oblige să facă acest lucru, pentru că preşedintele cheamă partidele şi asta s-a întâmplat în trecut".

 

"E posibil să ne pregătim de o criză majoră"

 

În opinia liderului democrat-liberal, "sunt două variante. E posibil să ne pregătim de o criză majoră, trebuie să avem în vedere acest lucru, pentru că USL ne-a obişnuit cu execuţia bazată pe majorităţi improvizate şi pe o lectură a Constituţiei, care face din Traian Băsescu un personaj care încalcă textul Constituţiei, deşi Curtea Constituţională ne-a spus de fiecare dată că nu s-a întâmplat aşa. Dar nu-i exclusă această criză, pentru că USL pare să spună: ne folosim de acest mecanism când ne vine mai bine".

A doua variantă ar fi, în opinia lui Cristian Preda, realizarea unei "majorităţi de armistiţiu". "Există şi cealaltă posibilitate şi anume ca până la urmă, să se găsească o cale de înţelegere, să nu intrăm în acest război al orgoliilor şi al patimilor absolute. Personal, continui să cred, ştiu că mi se spune că-s naiv, continui să cred că e posibilă în România o înţelegere raţională. Eu cred că e preferabil să avem un consens inteligent, în locul unui război al orgoliilor. Continui să cred că în fiecare partid există oameni oneşti, care pot să alcătuiască o majoritate responsabilă, o majoritate, dacă vreţi, de armistiţiu. Cred că o majoritate pentru România în acest moment ar trebui să aibă trei mari repere: crearea locurilor de muncă, apoi consolidarea poziţiilor noastre în Europa şi articularea unui nou regim", afirmă europarlamentarul PDL.

 

Ioan Rus, premier?

 

Pe de altă parte, Cristian Preda se întreabă de ce ar trebui suspendat preşedintele Traian Băsescu, dacă l-ar desemna premier pe Ioan Rus? "Haideţi să luăm ipotetic un caz: Traian Băsescu îl numeşte prim-ministru pe un membru precum Ioan Rus, un membru din PSD. Ioan Rus, care s-a dovedit a fi, în recenta criză din toamnă, un om politic responsabil, un om care n-a călcat în picioare principiile pe care le avea, pentru a face pe placul USL-ului, care s-a folosit de tirania majorităţii şi a produs criza pe care o cunoaştem cu toţii. Ar exista vreun temei în Constituţie sau în vreo lege, care să le dea dreptul celor de la USL să-l suspende pe Traian Băsescu, dacă-l numeşte pe unul precum Ioan Rus? E acest nume provizoriu, nu fac nici un anunţ, nu-i cer nimic preşedintelui. Care ar fi temeiul pentru o suspendare, pentru producerea unei noi crize politice? Evident că n-ar exista", crede liderul democrat-liberal.

Premierul Victor Ponta a spus însă luni seară la Realitatea TV că Rus, Maior, Dragnea şi Tăriceanu nu vor accepta să fie desemnaţi în funcţia de premier. Cristian Preda e de altă părere: "Haideţi să nu anticipăm şi să nu facem din Victor Ponta singura noastră referinţă din lumea politică. Mi se pare că-i periculos să apucăm pe acest drum al idolatriei, al adoraţiei absolute. Cu atât mai mult cu cât Victor Ponta ne-a dovedit din clipa în care e prim-ministru că-i departe de a fi la nivelul funcţiei".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegeri şi postul de premier