Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: PDL şi PNL se califică pentru a dezvolta un proiect comun

cristian-preda-pdl-pnl-se-califica-dezvolta-un-proiect-comun.jpg

S-ar putea reface tandemul PDL-PNL la Palatul Victoria?

Un eventual Guvern PDL-PSD ar fi un lucru rău, din perspectiva filosofiilor economice. Dacă PDL va fi la 20% după alegeri, ar putea accepta poziţia de partid minor într-o coaliţie. PDL şi PNL se califică pentru a dezvolta un proiect comun. Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda.

Ce va face PDL după alegerile parlamentare din 2012? "Depinde unde suntem", răspunde Cristian Preda. "Dacă suntem la 20%, sigur că am putea să acceptăm poziţia de partid minor într-o coaliţie. Dacă ne uităm în trecut, la începutul fiecărui an electoral, nimeni nu anticipa ce urma să se întâmple după alegeri. Câţi au fost cei care anticipau o guvernare PDL-PSD în 2008? Câţi erau cei care anticipau un Guvern minoritar Adrian Năstase în 2000? Sau nu mai vorbesc de CDR în '96. Întotdeauna alegerile ne aduc o surpriză şi vedeţi, dacă vrem mai multă previzibilitate, ar trebui ca noi, în partide politice, să exprimăm clar aceste opţiuni politice, pentru că poate publicul vrea să ne voteze şi în funcţie de ce facem după alegeri, nu numai în funcţie de ce promitem înainte", declară europarlamentarul PDL.

În opinia lui Cristian Preda, "o coaliţie inteligentă ar fi o coaliţie care nu-i bazată doar pe o retorică radicală sau pe refuzul compromisului, ci ar fi interesantă o coaliţie bazată pe un proiect economic solid".

Cristian Preda spune că a fost "întotdeauna de părere că trebuie să construim guvernări coerente, în cazul nostru o guvernare la dreapta. Trebuie reunite acele forţe de dreapta, care sunt capabile să ducă ţara către o societate liberală, către o societate cu democraţie solidă, în sensul filosofiei de centru-dreapta din Europa".

 

Un nou Guvern PDL-PSD ? Un lucru "rău", spune Cristian Preda

 

"Eu cred că ar fi rău, sincer vă spun, din perspectiva filosofiilor economice, pentru că văd ce înseamnă stânga în acest moment în Europa şi ea nu face decât să clameze sfârşitul capitalismului financiar. (…) Văd un efort la o guvernare de dreapta de a găsi nişte soluţii, pentru ca în continuare capitalismul să rămână soluţia de dezvoltare economică. Or aici mi se pare că PDL şi PNL se califică pentru a dezvolta un proiect comun. Bun, din raţiuni strict locale, strict domestice, o asemenea cooperare inteligentă este blocată. Eu sper totuşi că până la urmă inteligenţa îşi va spune cuvântul. Dacă inteligenţa nu-şi va spune cuvântul, sigur că vom ajunge după alegeri la tot felul de combinaţii. Dar nu cred că o alianţă PDL-PSD ar fi bună!", spune Cristian Preda.

 

"Nici o uşă nu este închisă în politica românească"

 

Ar fi posibil un nou Guvern PDL-PNL? Cristian Preda nu exclude acest scenariu: "Eu nu cred că este vreo uşă închisă în politica românească şi ideea că preşedintele este un blocaj în această privinţă este o idee falsă".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alianţele de guvernare după alegerile din 2012