Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda, despre reprezentarea la Consiliul European: Ar fi bine să facem toţi un mic pas înapoi, pentru ca regimul să nu se clatine prea tare

Ideal ar fi fost să existe un compromis între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema reprezentării României la Consiliul European din 28-29 iunie, de la Bruxelles. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PDL, Cristian Preda. Curtea Constituţională decide miercuri în cazul conflictului dintre preşedinte şi premier.

Cristian Preda se declară adeptul compromisului: "Mie mi-ar fi plăcut să existe un compromis, pentru că e vorba de reprezentarea ţării, Constituţia spune că preşedintele reprezintă statul. Dacă preşedintele decidea să-l delege pe Victor Ponta şi dacă un asemenea aranjament ar fi fost posibil, cred că toată lumea ar fi fost mulţumită. Numai că mă tem, conflictul a ieşit din formatul său instituţional şi tinde să devină o confruntare de umori".

Cristian Preda spune însă că obţinerea unui compromis în privinţa reprezentării României la Consiliul European e greu de atins. "Mi-e greu să cred (că mai poate fi obţinut un compromis-n.r.), pentru că s-a ajuns la ceva foarte grav, la sesizarea privind un conflict de natură constituţională între preşedinte şi prim-ministru. Aşa ceva a mai existat în trecut, între Călin Popescu Tăriceanu şi preşedinte. Atunci, Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a declanşat operaţiunile, el a făcut sesizarea, vă reamintesc, era vorba de numirea unor miniştri şi de dreptul preşedintelui de a interveni. Iată că pentru a doua oară în istoria noastră recentă, un asemenea conflict de natură constituţională se deschide şi evident Curtea e cea care tranşează, pentru că şi numele o spune, nu Parlamentul în acest caz poate să dea un verdict. E ceva grav, e ceva care ameninţă stabilitatea regimului şi de asta cred că ar fi bine ca pentru o clipă să ne gândim la ansamblu şi cred că toţi actorii politici ar fi bine să ia în seamă asta, să facem un mic pas înapoi, pentru ca regimul să nu se clatine prea tare", conchide europarlamentarul PDL.

 
Cristian Preda, intervievat de Magda Prelipceanu, despre reprezentarea României la Consiliul European