Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Rezultatul referendumului e un eşec al USL, dar şi un vot sancţiune pentru Traian Băsescu

cristian-preda-rezultatul-referendumului-e-un-esec-al-usl-dar-un-vot-sanctiune-traian-basescu.jpg

Cristian Preda crede că referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu va fi invalidat.

E nevoie de "compromisuri inteligente", după referendumul de duminică, 29 iulie, pentru demiterea lui Traian Băsescu. O spune la RFI prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda. În opinia sa, "e imposibil să se atingă pragul de 50%". Preda crede că "ar fi o lovitură mortală dată sistemului nostru politic, dacă după referendumul eşuat de duminică ne-am întoarce la situaţia din 3-6 iulie".

Cristian Preda se aşteaptă ca referendumul să fie invalidat, pentru slaba prezenţă la urne. "În acest moment, statistic vorbind, e imposibil să se atingă pragul de 50%. USL a vorbit ieri seară despre un ritm ameţitor de votare, pentru a ajunge la un 52% pe care ei îl anunţaseră înainte de scrutin. În momentul ăsta, e foarte probabil ca referendumul să nu fie validat", declară prim-vicepreşedintele PDL.

Cristian Preda spune că "dacă luăm în seamă substanţa lucrurilor, e vorba în mod evident despre un eşec al Uniunii Social Liberale, o uniune născută de altfel pentru a-l demite pe Traian Băsescu şi pentru a deschide calea unei echipe Ponta la Palatul Victoria-Crin Antonescu la Palatul Cotroceni. E evident în acelaşi timp că e un vot-sancţiune şi pentru Traian Băsescu, pentru preşedintele care a fost suspendat. Noi am ales desigur la PDL strategia dezangajării, a demobilizării, am considerat că trebuie să rezistăm asaltului USL, care în miezul verii a considerat că n-avem altceva mai bun de făcut decât să-l demitem pe Traian Băsescu, însă ambele laturi ale chestiunii trebuie văzute, repet, un eşec al USL, un vot-sancţiune pentru Traian Băsescu".

Cristian Preda declară că e nevoie de "compromisuri inteligente". "Este în joc un tip de negociere inteligentă, care să ne ducă la un regim mai stabil, mai previzibil, care să fie croit în funcţie de interesele cetăţenilor, nu ale politicienilor. (...) Trebuie să ne întoarcem la o logică a cooperării", spune europarlamentarul PDL.

El consideră că "ar fi o lovitură mortală dată sistemului nostru politic, dacă după referendumul eşuat de ieri ne-am întoarce la situaţia din 3-6 iulie. Asta ar însemna că nu s-a înţeles nimic din experienţa acestor ultime săptămâni şi că voinţa oamenilor politici ar fi mai tare decât legea".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu