Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Scandalurile de la Bucureşti se vor reflecta dezastruos în raportul MCV! Antonescu probabil că-l va graţia pe Năstase

"Crin Antonescu probabil că-l va graţia pe Adrian Năstase, dacă va ajunge preşedinte interimar al României, după eventuala suspendare a lui Traian Băsescu. Scandalurile din aceste zile de la Bucureşti se vor reflecta dezastruos în raportul pe justiţie al Comisiei Europene şi vor exista efecte şi asupra intrării în Schengen. România redevine elevul codaş al Europei şi va fi arătată din nou cu degetul ca un popor barbar". Declaraţiile au fost făcute la RFI de prim-vicepreşedintele PDL, europarlamentarul Cristian Preda.

În opinia lui Cristian Preda, toate acţiunile USL din ultimele zile se vor reflecta negativ în raportul MCV din această lună: "Eu cred că e deja dezastru! Ce s-a întâmplat în ultimele zile, indiferent ce va veni de acum încolo, ceea ce s-a întâmplat deja ne duce cu mulţi ani înapoi. E păcat, pentru că şi instituţiile noastre şi cetăţenii au avut de îndurat foarte multe eforturi, pentru a ajunge într-un punct în care eram gata-gata să intrăm în ordine, să avem un statut perfect egal cu al celorlalte ţări şi de acum, ce s-a întâmplat e teribil!".

Europarlamentarul popular german, Markus Ferber, spunea pentru Adevărul că va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European, pentru lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept.

Cristian Preda evită să spună dacă eurodeputaţii populari români vor susţine acest demers, dar crede că "declaraţia lui Markus Ferber trebuie citită ca un semn de îngrijorare foarte mare, pentru că într-adevăr, există o asemenea procedură, care poate fi iniţiată şi de Parlament, o procedură care poate duce, în baza articolului 7 din Tratat, la suspendarea dreptului de vot pe care o ţară îl are în Consiliul European. E o sancţiune gravă! Nu doar domnul Ferber, nu doar deputaţii germani, ci deputaţii din toate ţările europene sunt în acest moment extrem de preocupaţi de ceea ce se întâmplă la noi de câteva zile. Asocierile făcute cu state care au grave probleme cu statul de drept ne-au creat un enorm deficit de imagine. Îngrijorarea pe care am văzut-o zilele acestea la Strasbourg eu n-am mai întâlnit-o decât atunci când e vorba despre regimuri cu grave derive democratice, aflate la mare distanţă de Uniunea Europeană".

 

România, "arătată din nou cu degetul"

 

În opinia lui Cristian Preda, "e păcat că revenim la statutul pe care l-am avut înainte de 2004, când eram elevul codaş al Europei şi când eram arătaţi cu degetul ca un popor barbar!".

Există riscul ca MCV să fie extins în cazul României? "Da, mă tem foarte mult, mă tem foarte mult că dacă până în zilele trecute aveam şansa unei ameliorări semnificative a MCV, de acum există riscul foarte mare ca exigenţele să sporească şi de aici toate consecinţele, în primul rând asupra Schengen!", declară europarlamentarul PDL.

Întrebat dacă el crede că şeful Senatului, Crin Antonescu, îl va graţia pe Adrian Năstase, în cazul în care devine preşedinte interimar al ţării, după eventuala suspendare a lui Traian Băsescu, Cristian Preda a răspuns: "Da, preşedintele interimar are câteva atribuţii limitate. Nu este însă limitată şi capacitatea de a graţia. Probabil că dacă o cerere va fi introdusă, Crin Antonescu va proceda la graţiere".

Parlamentul se reuneşte joi şi vineri într-o sesiune extraordinară, pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuala suspendare a lui Traian Băsescu