Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Trebuie găsit urgent un premier independent

cristian-preda-trebuie-gasit-urgent-un-premier-independent.jpg

Cristian Preda vrea un premier independent în locul lui Emil Boc la Palatul Victoria.

"Au ajuns la vorba mea!". Iată ce spune la RFI eurodeputatul PDL, Cristian Preda, după ce unii parlamentari ai partidului i-ar fi sugerat lui Emil Boc să demisioneze din postul de prim-ministru, potrivit gândul.info, care citează surse din PDL. "În actuala formulă, vom cădea şi mai mult în sondaje", avertizează Preda, care vrea "un premier independent credibil". "Să nu ne mai ascundem după degete!", spune deputatul european.

Reporter: Cum vi se par schimburile de replici din PDL? Sunt unii parlamentari, printre care şi Vasile Blaga, care i-ar fi sugerat premierului Emil Boc să demisioneze.

Cristian Preda: Eu sunt puţin mirat. În 2010-2011, când spuneam că e nevoie de o alternativă, am fost tratat drept trădător, drept lipsit de loialitate! Acum, constat că au ajuns la vorba mea, deşi între timp s-a petrecut un congres al partidului, în care nu s-a cerut o nouă manieră de a guverna. Blaga atunci a cerut partidul, n-a cerut Guvernul. Şi acum observ că nimeni n-are curajul să spună public ce reproşuri are să-i facă lui Emil Boc şi se discută doar în spatele uşilor închise, se transmit pe surse informaţii şi înţeleg că nu au curajul să-i spună lui Emil Boc că nu-l mai susţin. E vorba mai degrabă de o critică.

 

Rep.: Care ar fi soluţia pentru depăşirea impasului?

C.P.: Cred că trebuie urgent găsit un independent, care în primul rând să garanteze un anumit echilibru în gestionarea guvernării, un independent care să fie capabil să gestioneze de asemenea un dialog pe marginea datelor electorale, pentru că circulă în acest moment mai multe versiuni. Sigur că în acest proces va trebui să fie implicat preşedintele, ca mediator. Nu cred că trebuie să ne ascundem după degete.

În acest moment, problema esenţială nu este partidul, ci guvernarea. De altfel, a fost din 2009, imediat după realegerea lui Traian Băsescu. Şi imaginea partidului şi imaginea lui Traian Băsescu suferă din pricina guvernării.

Nu cred că trebuie foarte mult întârziat acest proces. Am înţeles constrângerea pe care o reprezintă vizita delegaţiei FMI, Comisiei şi Băncii Mondiale la Bucureşti, e clar, dar după ce Jeffrey Franks (şeful misiunii FMI în România-n.r.) ne părăseşte, cu toate amintirile plăcute pe care le va avea din ţară, de la horă la negocieri, după asta trebuie să trecem la lucru! Orice amânare acum nu face decât să prelungească o stare de incertitudine, de neîncredere, care este sădită şi în peisajul politic şi în peisajul public.

 

Preda: PDL riscă să scadă şi mai mult în sondaje

 

Rep.: PDL a ajuns undeva la 15% în sondaje…

C.P.: …şi va cădea şi mai mult, dacă prelungim această ambiguitate şi dacă în loc să ne ocupăm de calitatea guvernării, facem reglări de conturi în partid (…).

 

Rep.: Ce garanţii aveţi că dacă va fi instalat un premier independent, PDL va creşte în sondaje?

C.P.: Ce e sigur acum este că în actuala formulă vom cădea şi mai mult. Am spus-o din 2010 încoace, imediat după reînvestirea lui Emil Boc. Asta se întâmplă, din păcate. S-au iluzionat unii că putem să replicăm modelul Pinalty la scara întregii ţări! E o capcană şi e un calcul care slăbeşte calitatea democraţiei. Trebuie să ne asumăm dificultăţile în mod public, să găsim o alternativă şi să ne aşezăm la masă cu Opoziţia, pentru a stabili calendarul electoral. Nu se mai pot face alegeri comasate, asta este o certitudine.

Dacă alegerile vor fi ţinute în atmosfera pe care o trăim de câteva săptămâni, cu această ruptură din ce în ce mai mare între Putere şi Opoziţie, cu boicotul propus de Opoziţie, alegerile nu vor fi privite ca alegeri solide, consistente. Pentru ca alegerile să fie cu adevărat semnificative pentru peisajul nostru politic, trebuie să depăşim această neîncredere generalizată. Dacă alegerile ar avea loc în atmosfera de astăzi, ele ar fi contestate în mod radical de practic toate taberele.

Cred că este nevoie de un pact republican inteligent şi anume de o alianţă care să limiteze influenţa pe care o pot avea partidele anti-sistem. Trebuie să evităm repetarea scenariului România 2000, în care o forţă extremistă a avut o cincime din voturi. Există riscul ca o forţă anti-sistem să capitalizeze mişcările de stradă, să avem un soi de partid extremist radical, care să recupereze toate nemulţumirile la adresa clasei politice.

 

Rep.: Da, dar PRM sau PNG nu sunt prea vizibile în această perioadă.

C.P.: Mă tem că există întotdeauna înlocuitori şi ei sunt deja pe scenă. Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este adevăratul pericol pentru buna guvernare şi pentru democraţia românească.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre demisia premierului Emil Boc