Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Tudor Popescu la RFI : Mergem pe o cale înfundată

schengen-aeroport.jpg

Noi reacţii în dosarul Schengen

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de asumarea eşecului în dosarul Schengen nu au nici o consecinţă, observă la RFI editorialistul Gândul, Cristian Tudor Popescu. Declaraţiile Bucureştiului merg pe o cale înfundată, crede jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu se întreabă de ce asumarea responsabilităţii în cazul Schengen de către preşedinte nu e urmată de un gest concret : "Când îţi asumi ceva, asta înseamnă că suferi consecinţele. În urma acestei asumări politice, cum spune domnul preşedinte, ce se întâmplă ? Cineva este sancţionat ? Se iau nişte măsuri în legătură cu admiterea României în Spaţiul Schengen, care acum este periclitată ? Nu. Doar această exprimare lipsită de sens, cum de altfel a mai avut domnul preşedinte de-a lungul vremii, în diversele sale posturi".

Editorialistul Gândul crede că dacă admiterea României în Spaţiul Schengen se va produce în luna octombrie, în loc de martie, Bucureştiul tot nu ar avea suficient timp pentru scimbări radicale în justiţie.

"Evident că lucrurile nu se pot schimba dramatic în şase luni în justiţia românească şi nu aceasta este calea prin care vom reuşi să schimbăm atitudinea Franţei, Germaniei şi se pare a Olandei în legătură cu admiterea noastră. Soluţia pe termen scurt este diplomatică, fireşte, continuându-se eforturile de adâncime pentru reformarea justiţiei", spune Cristian Tudor Popescu.

El deplânge faptul că intervenţia preşedintelui de joi de la TVR 1 nu a pus capăt "spiralei declaraţiilor" din ultima vreme, care merg pe o "cale înfundată".

"Speram că intervenţia preşedintelui va fi legată de Spaţiul Schengen, în sensul opririi escaladării acestor declaraţii ale ministrului de Externe, care a ajuns până la non-sensuri. E greu să califici o declaraţie cum că Marea Britanie nu e în Spaţiul Schengen şi nu păţeşte nimic din cauza asta sau că oricum avem libertate de circulaţie. Păi atunci de ce am mai investit atâta efort, bani, logistică, oameni în îndeplinirea cerinţelor tehnice ? Înseamnă că nu aveam nevoie să intrăm acolo ? Atunci de ce am mai întreprins asta ? Poate că noua abordare a domnului Baconschi este să nu intrăm în Schengen ! Speram ca domnul preşedinte să pună capăt acestei spirale a declaraţiilor. Din nefericire, dânsul a continuat pe această cale, după părerea mea, înfundată, care nu duce nicăieri", conchide jurnalistul.

Şeful statului a declarat, joi seară, la TVR, că s-ar fi aşteptat ca CSM şi Parlamentul să-şi fi asumat responsabilitatea unei eventuale amânări a aderării României la Schengen, în lipsa acestui fapt el asumându-şi responsabilitatea politică : "Un eşec pe care politic mi-l asum. După rostirea unei astfel de fraze înseamnă că eu, ca şef al statului reprezint toate puterile statului, sunt şeful acestui stat. Constatând că motivele invocate incorect, repet, incorect, în scrisoarea celor doi miniştri, fracez şi german, legată de MCV pe Justiţie, m-aş fi aşteptat ca CSM să spună «ne asumăm această reponsabilitate», constatând că în acea scrisoare se vorbeşte de slabe rezultate în lupta anti-corupţie, mă aşteptam ca Parlamentul să spună «noi am blocat vreo trei dosare - al lui Adrian Năstase, al Monicăi Ridzi şi încă unul». Neexistând aceste reacţii, cineva trebuia să-şi asume greşelile. Nu putea s-o facă decât şeful statului".

Traian Băsescu mai afirmă că poziţia miniştrilor francez şi german de Interne este incorectă faţă de România. "Nu putem tolera, pentru că dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE. Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect", precizează preşedintele.

 
Cristian Tudor Popescu, în dialog cu Magda Prelipceanu