Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Critici dure ale premierului moldovean, Vlad Filat

Premierul moldovean, Vlad Filat, a lansat critici dure la adresa partenerilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia majoritară din Republica Moldova. El i-a acuzat că ar împiedica reformele şi nu ar manifesta suficientă iniţiativă în combaterea corupţiei.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Premierul Vlad Filat a declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău trebuie păstrată, însă nu cu preţul abandonării obiectivelor pentru care a fost creată – implementarea refomelor şi combaterea corupţiei.

El a spus că prioritatea sa, în calitate de şef al unui Guvern de coaliţie este să asigure un Executiv funcţional şi nu un Cabinet cu miniştri care să pună mai presus interesele de partid decât pe cele naţionale.

 

Vlad Filat acuză presiuni politice din partea AIE

 

Vlad Filat a declarat că în prezent ar fi supus unor presiuni politice nu atât din partea Opoziţiei comuniste, cât din partea colegilor de Alianţă, adică Partidul Democrat şi Partidul Liberal.

În acelaşi context, premierul Filat a subliniat că alegerile anticipate ar fi un dezastru pentru Republica Moldova şi că el va face totul pentru a le evita.

Vlad Filat a făcut apel către toate partidele parlamentare, inclusiv către comunişti să revină la masa de negocieri, pentru a identifica o soluţie ce ar face posibilă alegerea preşedintelui republicii, care nu poate fi ales de mai bine de doi ani.

 

Soluţii pentru evitarea alegerilor anticipate în Republica Moldova

 

Există însă doar două soluţii pentru a evita alegerile anticipate, a subliniat premierul Filat. Prima ar fi identificarea unei candidaturi la funcţia de preşedinte, care să convină tuturor celor patru partide parlamentare, iar celalată ar fi modificarea Constituţiei, prin consens între aceleaşi partide, încât şeful statului să fie ales nu de către Legislativ, ca în prezent, ci direct de către cetăţeni.

Identificarea unui candidat la preşedinţie care să convină atât coaliţiei majoritare, cât şi Opoziţiei, spun analiştii, ar însemna, însă reformatarea Alianţei pentru Integrare Europeană, întrucât potrivit acordului de constituire a acesteia, funcţia de preşedinte al republicii urma să-i revină liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, cea de premier şefului Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat şi cea de preşedinte al Parlamentului liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Alianţei nu-i ajung două voturi pentru a alege preşedintele, iar comuniştii refuză să i le ofere. Deocamdată nici reprezentanţii Partidului Democrat, nici cei ai Partidului Liberal nu au comentat declaraţiile lui Vlad Filat.