
Politică
Critici internaţionale, după represiunea din Siria
critici-internationale-represiunea-siria.jpg

Ofensiva armatei siriene împotriva civililor de la Hama a provocat una dintre cele mai sângeroase masacre, afirmă militanţii pentru drepturile omului. Pe lângă cei circa o sută de oameni morţi la Hama, alte zeci de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în alte localităţi rebele din Siria.
Riposta trupelor preşedintelui Bashar al-Assad a avut loc în plus în ajunul Ramadanului, tradiţionalul post al musulmanilor, care debutează luni, 1 august.
Occidentul condamnă represiunea din Siria
Administraţia de la Washington a condamnat imediat atacul de la Hama, preşedintele Barack Obama declarându-se "oripilat" de violenţe şi gata să-l izoleze pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad.
Londra s-a arătat "consternată" de informaţiile din Siria, iar Franţa a condamnat cu cea mai mare fermitate represiunea inacceptabilă din Siria.
Totodată, Parisul a cerut din nou Consiliului de Securitate al ONU să-şi asume responsabilitatea privind situaţia din Siria.
Pentru moment, în ciuda masacrelor zilnice din Siria, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite este incapabil să condamne şi să sancţioneze regimul lui Bashar al-Assad, din cauza Opoziţiei Chinei şi a Rusiei, două state membre permamente ale Consiliului de Securitate al ONU.
De la debutul protestelor de stradă din Siria, în luna martie, represiunea regimului de la Damasc a făcut circa două mii de morţi, dintre care mai bine de trei sferturi sunt civili.